Angrepet på Kongressen

Arrestert på flyplass

Donald Trumps tidligere rådgiver, Peter Navarro (72), ble fredag arrestert på en flyplass ved Washington D.C. etter å ha nektet å samarbeide med kongresskomiteen som gransker angrepet på Kongressen 6. januar 2021.

ARRESTERT: Donald Trumps tidligere rådgiver, Peter Navarro, ble fredag arrestert og tiltalt for å nekte å samarbeide med etterforskningen av angrepet på Kongressen. Foto: AP Photo/Alex Brandon
ARRESTERT: Donald Trumps tidligere rådgiver, Peter Navarro, ble fredag arrestert og tiltalt for å nekte å samarbeide med etterforskningen av angrepet på Kongressen. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Navarro var én av Trumps fremste rådgivere da han var USAs president. Nå er han den andre Trump-rådgiveren som er siktet for å nekte å samarbeide med kongresskomiteen, melder flere medier, blant annet AP og The Guardian.

Rasende Trump-tilhengere stormet Kongressen i et dødelig angrep 6. januar 2021. Det skjedde mens de amerikanske folkevalgte var i ferd med å sertifisere Joe Biden som USAs neste president. Målet var å omgjøre valgresultatet.

Konspirasjonsteorier

Trump selv hevder fortsatt at valget ble stjålet fra ham som følge av omfattende valgfusk. Dette til tross en rekke granskninger, omtellinger og runder i rettsapparatet, som alle konkluderte med at det ikke hadde forekommet omfattende valgfusk.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Navarro, som var handelsrådgiver, er en av flere i kretsen rundt Trump som har har fremmet konspirasjonsteoriene om valget, skriver AP.

Kongresskomiteen, som gransker angrepet, hadde stevnet Navarro til å vitne om hva som skjedde 6. januar og tida i forkant. Han nektet å stille som vitne, og han nektet å utlevere dokumenter til komiteen. Fredag ble han pågrepet på en flyplass ved Washington D.C. etter at en storjury tiltalte ham for å vise forakt for etterforskningen.

Håndjern

For noen måneder siden ble også en annen Trump-rådgiver, Steve Bannon tiltalt for det samme.

Navarro, som er et kjent fjes i kretsen rundt Trump, var på vei til en TV-opptreden i Nashville da han ble pågrepet og satt i håndjern. Seinere fredag måtte han stille i et rettsmøte.

- Hvem er disse folkene? Dette er ikke Amerika. Jeg var en framtredende offentlig tjenestemann i fire år! sa Navarro da han snakket på egne vegne i retten, ifølge AP.

Han klager på at han ble pågrepet like før han gikk om bord på et fly selv om han bor like i nærheten av FBIs hovedkvarter i den amerikanske hovedstaden.

- Dette er ikke slik Amerika skal fungere. De opptrer hensynsløst, sa Navarro, ifølge New York Times.

Dersom han blir dømt for forholdene risikerer han minimum én måned og maksimum ett år i fengsel, eller så mye som 100.000 dollar i bot.

REFSES: USAs president Joe Biden går hardt ut mot eks-president Donald Trump ett år etter kongresstormingen. Video: AP Vis mer

Press

Justisministeren til Joe Biden, Merrick Garland, har kommet under sterkt press - særlig fra Demokratene - for å gå hardere etter Trumps medarbeidere.

Tidligere har Navarro hevdet at han er omfattet av noe han kaller et «presidentprivilegium» og dermed ikke kan dele informasjon med komiteen, som gransker angrepet.

Etter planen skulle Navarro ha vitnet 2. mars, men han dukket ikke opp til dette.

Søksmål

Navarro ble denne uka også stevnet til å vitne i den omfattende etterforskningen det amerikanske justisdepartementet driver knyttet til 6. januar.

Selv har Navarro også gått til søksmål mot kongresskomiteens granskning. Det retter seg mot medlemmene av komiteen, den demokratiske speakeren, Nancy Pelosi, og statsadvokaten i Washington D.C., Matthew Graves, som nå håndterer den strafferettslige saken mot ham.

Selv mener Navarro etterforskningen er ulovlig, og at stevningen mot ham dermed ikke kan håndheves.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer