Arrestert som krigs-forbryter

UROSEVAC (Dagbladet): Serberen Sinica Pesic (29) røyker den ene sigaretten etter den andre mens han drikker vann fra en plastflaske. Han er nervøs. Ifølge kosovoalbanske sivile og medlemmer av UCK-geriljaen er den unnselige postfunksjonæren en djevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble Sinica Pesic arrestert av amerikanske soldater i byen Urosevac, sammen med tvillingbroren Sasa.

Arrestasjonen av tvillingbrødrene, som Dagbladet var vitne til, er den første pågripelsen av mistenkte krigsforbrytere etter at NATO-styrker gikk inn i Kosovo for en uke siden.

Brødrene kalles både massemordere og sadister, og hadde et arsenal av pistoler i bilen da de ble anholdt på en bensinstasjon i utkanten av Urosevac.

Hadde de ikke blitt tatt hånd om av de amerikanske soldatene, som egentlig hadde til oppgave å avvæpne en gruppe UCK-soldater - som ville hindre flyktende serbere i å fylle bensin - hadde de risikert å bli lynsjet på stedet. Stemningen ble fort meget opphisset.

- Vi vet at Pesic-brødrene har myrdet, ja, til dels massakrert, minst et femtitall uskyldige albanere her i byen de siste fire månedene. De var begge medlemmer av den serbiske paramilitære gruppa «Svarte Hand».

I ett tilfelle ble en ung gutt bortført i bil av Sinica Pesic. Det skjedde i Kllazmin Baskim-gata i Urosevac i mars, noen få dager før NATO startet bombeangrepene. Gutten ble seinere funnet igjen med overskåret strupe.

Dette forteller Agron Caloj (36) til Dagbladet. Caloj er lokal formann i Kosovos demokratiske liga (LDK), som er partiet til den moderate kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova.

Avgir forklaring

Caloj er sikker i sin sak. Han blir fotografert og avgir personalia og en foreløpig forklaring til en representant for den amerikanske styrken, som holder folkemengden på sikker avstand fra brødrene. I den opphissede folkemengden er det ingen tvil om Pesic-brødrenes skyld.

- Jeg er ingen morder. Jeg er uskyldig. Jeg passet mitt arbeid på postkontoret og har ikke gjort et menneske fortred, hevder Sinica Pesic til Dagbladet.

Han sier at han og broren kom til Jugopetrol-stasjonen for å fylle bensin. Svartkledde Sinica sitter for det meste urørlig i skyggen under et stort tre. Tvillingbroren går hvileløst noen meter fram og like mange meter tilbake bak sperringen som amerikanerne har satt opp. Av og til snakker han med soldatene som sørger for vaktholdet. Han er åpenbart redd for sitt liv.

Papirer på sykdom

- Jeg er syk. Jeg er ikke fysisk i stand til å være med i en militær gruppe. Det har jeg papirer på, fortsetter Sinica.

Hva slags sykdom han lider av, vil han ikke utdype. Han vil heller ikke svare på om han og broren var i ferd med å rømme Urosevac da de ble pågrepet.

Trolig følte de seg sikre, mener albanere som oppholder seg på bensinstasjonen og som alle har hørt om Pesic-brødrene.

Det bor fortsatt flere tusen serbere inne i Urosevac. En amerikansk offiser bekrefter at en betydelig gruppe serbiske soldater med stridsvogner fortsatt ikke har forlatt byen, over et halvt døgn etter at fristen var ute.

Serberne skylder på transportproblemer. Både serbere og UCK-geriljaen opererer bevæpnet inne i byen. NATO-soldatene går imellom. Stemningen er spent.

Fly til Haag

Ifølge en amerikansk offiser vil tvillingene Sasa og Sinica Pesic bli holdt i forvaring, inntil avhør vil avklare om de blir satt på et fly til Haag. Der kan de vente tiltale ved FNs krigsforbryterdomstol.

<B>LIVREDD:</B> I går ble Sinica Pesic den første mistenkte serbiske krigsforbryter som er arrestert i Kosovo. Her gjemmer han seg bak treet. Amerikanske soldater reddet ham fra lynsjing.