HØYT SIKKERHETSNIVÅ:  Maskerte politmenn bærer beslaglagt materielll inn i flyet som fraktet den arresterte ETA sjefen fra  Frankrike til Spania. Foto: AP Photo/Bob Edme
HØYT SIKKERHETSNIVÅ: Maskerte politmenn bærer beslaglagt materielll inn i flyet som fraktet den arresterte ETA sjefen fra Frankrike til Spania. Foto: AP Photo/Bob EdmeVis mer

Arrestert var toppsjefen i ETA

Nå forbereder spanjolene seg på hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den baskiske militærsjefen som ble pågrepet i Sør-Frankrike på mandag er i virkeligheten toppsjefen i ETA. Det opplyste Spanias innenriksministeren Alfredo Perez Rubalcaba i går, ifølge AP.

Mikel de Garikoitz Aspiazu (35), med kallenavnet «Txeroki», er den mest ettersøkte i separatistgruppen og representerer en kompromissløs og ultravoldeleig ny generasjon ETA-medlemmer, ifølge innenriksministeren.

Aspiazu ble arrestert på mandag i byen Cauteres i Pyreneene sør i Frankrike, sammen med en kvinne som også tilhører terroristgruppen. De to lå og sov i en leilighet da spansk og fransk politi gikk til aksjon. I leiligheten fant politiet også to pistoler og 100 gram hasj.  

- Ansvaret
Spanske myndigheter sa først at Txeroki var lederen av ETS sine militære operasjoner.

TERRORSJEF:  Mikel de Garikoitz Aspiazu (35) alias Txeroki, skal være den øverste lederen i ETA i dag. Foto:  Spansk politi/ AFP PHOTO
TERRORSJEF: Mikel de Garikoitz Aspiazu (35) alias Txeroki, skal være den øverste lederen i ETA i dag. Foto: Spansk politi/ AFP PHOTO Vis mer

Men nå opplyser innenriksministeren at Aspiazu steg til helt til topps i organisasjonen etter at Francisco Javier López Peña ble arrestert i mai.

— Txeroki endte opp med ansvaret for alt — det politiske apparatet, det såkalte militære apparatet, det var han som ga ordre om drapene, sier  Pérez Rubalcaba i et intervju.

Innenriksministeren oppgir ingen informasjon om hvordan de fant ut hvilken rolle 35-åringen egentlig hadde.

Spansk politi forbereder seg nå på gjengjeldelsesaksjoner.

PRESSEKONFERANSE:  Innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba fortalte om arrestasjonen på en pressekonferanse tidligere i uken.
PRESSEKONFERANSE: Innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba fortalte om arrestasjonen på en pressekonferanse tidligere i uken. Vis mer

- Vi må være forberedt. ETA vil forsøke å vise at de ikke er svekket, at selv om Txeroki er arrestert så er de fortsatt handlingsdyktige, sier Rubalcaba.

Ekstremt voldelig
Ifølge ministeren har Txeroki legendestatus innad i ETA. Arrestasjonen er et klart nederlag for dem, men betyr ikke slutten for organisasjonen.

- De har også tidlige mistet lederen, men det har bare resultert i at de har funnet en ny, sier Rubalcaba.

FRAKTES VEKK:  Her fraktes den pågrepne ETA-lederen vekk etter å ha blitt arrestert i på mandag.
FRAKTES VEKK: Her fraktes den pågrepne ETA-lederen vekk etter å ha blitt arrestert i på mandag. Vis mer

Etter flere tiår med væpnet kamp erklærte ETA våpenhvile i mars 2006 og innledet samtaler med spanske myndigheter. Men samtalene førte ikke til noe, og våpenhvilen ble brutt da ETA sprengte en bombe som to livet av to personer på flyplassen i Madrid i julen 2006.

Spanske myndigheter mener at Aspiazu var imot våpenhvilen hele tiden, og at det var han som ga ordre om bombeangrepet på flyplassen.

Han beskrives som en del av en ny ledelse som er unge og ekstremt voldelige, uten noe ønske om å forhandle om fred og uten den marxistiske bindingen som grunnleggerne av ETA hadde.

Aspiazu er født i den spanske byen Bilbao, og sluttet seg tidlig til en separatistisk ungdomsbevegelse som deltok i gateopptøyer.
Det antas at han sluttet seg til ETA i år 2000, og at han har deltatt i flere angrep med dødsoffere.

ETA:  Leire Lopez Zurutuza ble pågrepet sammen med det som skal være toppsjefen i ETA. Også hun mistenkes for å ha deltatt i flere terrorangrep.
ETA: Leire Lopez Zurutuza ble pågrepet sammen med det som skal være toppsjefen i ETA. Også hun mistenkes for å ha deltatt i flere terrorangrep. Vis mer