Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Navalny i demonstrasjon

Arresterte Putins motstander

Alexei Navalny ble nærmest rituelt arrestert i dag, kort tid etter at han dukket opp på demonstrasjonen han selv skulle lede.

POLITISK SELFIE: Alexei Navalny før han ble arrestert i Moskva søndag. Foto: AFP / NTB Scanpix
POLITISK SELFIE: Alexei Navalny før han ble arrestert i Moskva søndag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Navalny rakk å rope «svindlere og tjuvradder», før han ble tatt hånd om av politiet. Han mener Vladimir Putins Russland er styrt av en korrupt elite som raner samfunnets verdier.

Politiske muskler

Søndag var pekt ut som en dag da Navalny skulle vise politiske muskler, og det var varslet demonstrasjoner i mer enn 100 byer. Men demonstrasjonene, som i de fleste byene var ulovlige, ble ikke så store som Navaly hadde håpet på. I Moskva deltok noen tusen, men det er vanskelig å si hvor mange, fordi demonstrantene raskt ble spredd. I St. Petersburg deltok rundt 2000, ifølge nettstedet fontanka.ru

- Jeg har blitt arrestert. Det betyr ingen ting. Kom til Tverskaja. Dere demonstrerer ikke for meg, men for dere selv og deres framtid, skrev Navalny på Twitter etter at han var arrestert. I går ettermiddag var 243 arrestert over hele Russland, men demonstrasjonene fortsatte ut over kvelden både i Moskva og i St. Petersburg, der de største demonstrasjonene var. Selv har Navalny blitt arrestert en rekke ganger.

Valget i mars

Søndagens demonstrasjoner var de første i år, og handlet om presidentvalget 18. mars. Navalny leder den systemkritiske opposisjonen, og oppfordrer folk til ikke å stemme i presidentvalget. Selv får han ikke stille i valget, på grunn av en dom for svindel. Han, og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, mener dommen er politisk motivert, nettopp for å ha et legalt grunnlag for å nekte Navalny å stille til valg.

Det er uansett ventet at president Putin vil vinne valget i mars med klar margin. 80 prosent av velgerne har tillit til sin president i det russiske «styrte demokratiet», der valg holdes, men der uønskede kandidater ikke får lov til å stille.

En monark

Når Putin som ventet blir gjenvalgt som president i mars, vil han sitte i seks nye år, til 2024. Da vil han ha styrt Russland i mer enn 24 år, mer og mer som en eneveldig monark.

Tidligere på dagen søndag tok politiet seg inn i Navalnys hovedkvarter. De tok seg gjennom ei dør med ei motorsag. Roman Rubanov, som var til stede, skrev på sosiale medier at politiet undersøkte rapporter om at det skulle være en bombe i Navalny-hovedkvarteret.

Kampen om legitimitet

Mens politiet sier at de leter etter bomber i Navalnys hovedkvarter i Moskva, og makta utelukker Navalny som kandidat i presidentvalget, er det systemets legitimitet det strides om. Navalny vil frata valget legitimitet ved at færrest mulig stemmer i mars.

Apparatet rundt Putin er også bekymret for nettopp for valgdeltakelsen. Et valg «alle» vet hvem vil vinne, et valg uten interessante utfordrere som kan skape interesse, er ikke et valg det er lett å mobilisere til. Ambisjonene i Putins Kreml er derfor en valgdeltakelse på 70 prosent, og en oppslutning på 70 prosent.

Navalny er viktig i valget i mars, fordi oppmerksomheten rundt hans mobilisering kan gi valget mindre legitimitet enn det Putin vil det skal ha.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!