Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arresterte tre prinser

Den mektige kronprinsen i Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman har arrestert en bror av kongen, en tidligere kronprins og en fetter i det som gir assosisasjoner til «Game of Thrones».

KRONPRINS: Mohammed bin Salman er den mektige kronprinsen i Saudi-Arabia. Foto: Mandel Ngan/Pool Photo via AP, File
KRONPRINS: Mohammed bin Salman er den mektige kronprinsen i Saudi-Arabia. Foto: Mandel Ngan/Pool Photo via AP, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Ifølge New York Times og Wall Street Journal er arrestasjonen et signal om hvordan Mohammed bin Salman tar et enda sterkere grep om makta i Saudi-Arabia.

De tre som er arrestert er mistenkt for å ha planlagt kupp, ifølge de amerikanske avisene.

Kongens bror

Den eldste av de arresterte er prins Ahmed bin Abdulaziz, som er den yngre broren til kong Salman. Han er blitt sett på som håpet til medlemmer av kongefamilien og andre kritikere som har ønsket å hindre at kronprins Mohammed (34) får tronen. I tillegg ble den tidligere kronprinsen og innenriksministeren Mohammed bin Nayef arrestert. Han ble tvunget ut av de rollene i 2017, og har sittet i husarrest siden den gang. Også den yngre broren, prins Nawaf bin Nayef er arrestert.

Arrestasjonene er ikke bekreftet offentlig av saudi-arabiske myndigheter.

Ifølge New York Times kan begrunnelsen for arrestasjonene være at bin Salman ønsker å fjerne potensielle utfordrere til tronen før faren, kong Salman (84), abdiserer eller dør.

Undertrykkelse

Bin Salman har fått ros for noen sosiale reformer i det dypt konservative og religiøse landet, men kronprinsen er også blitt kraftig kritisert for hard undertrykkelse av motstandere. Særlig ble han fordømt for det brutale drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i oktober 2018. CIA mener Bin Salman beordret drapet.

I 2017 satte han også hundrevis av innflytelsesrike forretningsmenn og medlemmer kongefamilien i husarrest på Ritz-Carlton-hotellet i Riyadh.

Hele Norges coronakart