Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wikileaks-Assanges arrestordre revurdert:

Arrestordren mot Wikileaks-Assange blir stående

Det ble et nei fra dommeren etter dagens vurdering av om arrestordren på ham Julian Assange skulle bli hevet. Assanges advokater ba i januar om at arrestordren skulle bli hevet som følge av at Sverige droppet sin arrestordre.

VINDUET PÅ AMBASSADEN: Assange har sittet i politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå arrestasjon. Foto: Ben Stansall / AFP Photo / NTB Scanpix
VINDUET PÅ AMBASSADEN: Assange har sittet i politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå arrestasjon. Foto: Ben Stansall / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange forblir ettersøkt i Storbritannia etter at en dommer vedtar å la arrestordren stå, melder AFP.

26. januar ba Assanges advokater den britiske domstolen om å heve arrestordren på Assange, og hevdet at arrestordren har «mistet sin hensikt», skrev BBC.

Bedt om at arrestordren avbrytes

Arrestordren i Storbritannia ble utstedt i 2012, da Assange ikke møtte i retten og brøt kausjonsreglene, som følge av anklagene for seksuelt overgrep mot to kvinner i Sverige 2010. Svenske myndigheter droppet etterforskningen på denne saken i fjor.

Det var etter at Sverige droppet anklagene mot Assange, at advokatene hans mente arrestordren i Storbritannia hadde mistet sin hensikt.

Julian Assange søkte politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London sommeren 2012. Han kom seg dit kledd som et motorsykkelpostbud. Han fikk innvilget politisk asyl og har sittet der siden, skriver The Guardian.

At Assange hadde god grunn til å handle slik han har gjort, at han var villig til å samarbeide med svenske myndigheter fra starten, og at FN mente at han hadde blitt frarøvet friheten, brukte advokatene i saken for å få arrestordren hevet.

Fryktet utlevering til USA

Hovedårsaken til at Assange har sittet i politisk asyl i seks år, er ikke frykten for å bli arrestert på grunn av brudd på kausjonsreglene i Sverige (som kunne gitt på det meste ett år i fengsel), men å bli utlevert til USA.

I USA er er Assange etterlyst for publisering av graderte militære dokumenter på nettsiden Wikilieaks, og kan dømmes under spionasjeparagrafen. Nettopp det skjedde med Chelsea Manning, soldaten dømt for å lekke informasjonen til Assange og Wikleaks.

Frihetsberøvelse

Et FN-panel gikk i 2016 ut med at Assange ble utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse, og oppfordret Sverige og Storbritannia til å gi ham friheten tilbake. De to statene satt seg i mot oppfordringen, og hevdet at Assange oppholdt seg i politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden frivillig, skriver TV2.

Svenske myndigheter ville droppe anklagene mot Assange så tidlig som i 2013, men ble overtalt av påtalemyndighetene i England til å la dem stå.

Det var på den samme tiden det ble kjent at politiet i England hadde brukt over 40 millioner kroner på å ha vakter utenfor den ecuadorianske ambassaden i London døgnet rundt, for å hindre at han skulle rømme, skriver The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!