Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arrestordren på Milosevics enke opphevet

Får vende tilbake til Serbia for å være med på ektemannens begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Serbia har opphevet arrestordren mot Mira Markovic, Slobodan Milosevics enke, og gir henne dermed muligheten til å være med på ektemannens begravelse, hvis den blir holdt i Beograd, melder BBC News.

Markovic har levd i selvpålagt eksil i Russland i frykt for å bli arrestert på grunn av korrupsjonsanklager hvis hun returnerer til hjemlandet. Men en serbisk domstol opphevet altså arrestordren i dag.

Fortsatt siktet

Den serbiske presidenten Boris Tadic understreker imidlertid at selv om arrestordren mot Mira Markovic blir utsatt, vil ikke anklagene bli frafalt.

– Det lar seg ikke gjøre, på grunn av familiens rolle og ansvar i fortida, sier Tadic.

Markovic vil måtte gi fra seg passet sitt når hun ankommer Serbia, og møte opp i retten for å svare for korrupsjonsanklagene 23. mars.

– Hun vil forbli i frihet så lenge hun retter seg etter rettens krav, i motsatt fall blir hun arrestert, sier en talskvinne.

I tillegg til korrupsjonsanklagene vil politiet spørre Markovic ut om mordet på den tidligere serbiske presidenten Ivan Stambolic i 2000. Stambolic var en politisk rival av ektemannen.

FÅR VENDE HJEM: Mira Markovic. Foto: Scanpix
FÅR VENDE HJEM: Mira Markovic. Foto: Scanpix Vis mer

– Myndighetene vil ikke ha begravelse i Beograd

Sønnen Marko er i Haag for å hente farens lik. Han anklager serbiske myndigheter for å prøve å hindre at den tidligere presidenten blir gravlagt i Beograd.

– Myndighetene i Beograd prøver å unngå at min far begraves der, sier han, og legger til:

– Min far bør begraves der han hører hjemme, i vårt lands hovedstad. Men akkurat nå er det viktigste min mors liv og sikkerhet.

President Boris Tadic sier det er opp til familien å bestemme hvor begravelsen skal skje.

Den serbiske regjeringen skal imidlertid være i harnisk over sakens utvikling og vil være glad til om Milosevic blir gravlagt i Russland.

– Det var mord

Sønnen Marko mener bestemt at faren ble myrdet, melder International Herald Tribune.

– Han ble drept, han døde ikke. Det var mord, sa Marko Milosevic da han ankom Amsterdam i dag.

Slobodan Milosevic døde av et hjerteattakk på cella i Haag på lørdag. Stoffer som ble funnet i blodet hans, hadde en nøytraliserende virkning på medisiner han tok for hjerteproblemer og høyt blodtrykk, og det strides hvorvidt han ble tilført stoffene utenfra, eller om han tok dem selv for å trenere rettssaken.

Milosevic sto tiltalt for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

MINNES: Bosnisk-serbiske tilhengere av Slobodan Milosevic har lagt ned en plakat av ham omkranset av blomster på torget i Banja Luka.
– FAMILIEN VELGER BEGRAVELSESSTEDET: Serbias president Boris Tadic.
– DET VAR MORD: Marko Milosevic like før avreisen fra Moskva til Amsterdam i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling