Arrogansens fall

Det går så dårlig i Irak at FN igjen er på moten i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

8. APRIL 2003:

To seierssikre menn, George W. Bush og Tony Blair, holder en kort pressekonferanse i Belfast. Tony Blair åpner showet.

- Alle som ser gleden i ansiktene på menneskene i Basra forstår at dette er en frigjøringskrig, sier han. Men britiske journalister vil ikke dvele ved de seirende troppene i Irak, de vil snakke om FN. Ansiktet til George W. Bush får et drag. Han er så inderlig møkk lei gnålet om FN, og europeeres vedvarende spørsmål om en rolle for verdensorganisasjonen. Bush svarer.

- Jo, FN skal få en viktig rolle, de skal dele ut mat og bidra med hjelpearbeid. Det han egentlig mener er at FN ikke fortjener en rolle, verken politisk eller i gjenoppbyggingen av Irak. FNs sikkerhetsråd nektet å handle på tross av USAs bevis for masseødeleggelsesvåpen. Og i Washington råder Wolfowitzene og Rumsfeldtene grunnen. Enkelte av dem har seriøst diskutert å rive FN-bygningen i New York for å gi plass til luksusleiligheter på den verdifulle tomta. Meningsmålinger viser at et stort flertall av amerikanere har gitt opp FN, som hører hjemme på irrelevansens skraphaug.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.