- Arrogant av DnB NOR

Opposisjonen reagerer på at DnB NOR ikke senker renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget reagerer på at DnB NOR ikke har satt ned renta, til tross for gode resultater og massivt press fra både regjeringen og Norges Bank.

DnB NOR leverte torsdag et resultat for tredje kvartal som er langt over forventningene. Likevel må kundene vente på et mulig rentekutt. Det liker opposisjonen på Stortinget dårlig. Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og sentralbanksjef Svein Gjedrem har uttalt at de forventer at bankene setter ned renta etter den krisehjelpen bankene har fått.

- Dette er utrolig arrogant av DnB NOR. Det kan virke som om Norges største bank har en opplevelse av at den kan gjøre som den vil i dette markedet. Det tror jeg kommer til å straffe seg, sier Knut Arild Hareide (KrF) til NTB.

- Bankkundenes tillit til DnB NOR kommer til å bli betydelig svekket av dette. De andre bankene trakk tilbake sine varsler om renteøkning da sentralbanken satt ned styringsrenta, det har ikke DnB NOR gjort, påpeker Hareide.

- Grådighet

- Min umiddelbare reaksjon er at dette er et tap av omdømme for banken, sier Venstres representant i Næringskomiteen på Stortinget, Leif Helge Kongshaug, til NTB.

Kongshaug sier at han forventer at DnB NOR nå setter ned renten etter de hjelpetiltakene som er satt i verk for å redde banknæringen.

- Dersom banken ikke setter ned renten, er det ikke den økonomiske situasjonen i banken som avgjør, da er det ren grådighet, tordner Venstre-politikeren.

Han får støtte i sin kritikk fra SVs Magnar Lund Bergo, som mener staten må inn og bruke sitt eierskap i DnB NOR mer aktivt hvis ikke signalene fra offentlig myndigheter og sentralbanken blir tatt på alvor.

- Jeg er overrasket over at DnB NOR ikke har satt ned renta. Nå får kundene vurdere om de er fornøyd med bankens tilbud, hvis ikke, får de bare bytte bank, sier Frps Christian Tybring-Gjedde til NTB.


- ARROGANT:  Knut Arild Hareide (KrF) er sterkt kritisk til at DnB NOR ikke setter ned renta. Foto: Hans A. Vedlog/ Dagbladet
- ARROGANT: Knut Arild Hareide (KrF) er sterkt kritisk til at DnB NOR ikke setter ned renta. Foto: Hans A. Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- Lite tillitvekkende

Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, påpeker at det er en veldig spesiell situasjon i bankmarkedet for tiden, med begrenset konkurranse og begrensede muligheter for kundene til å bytte bank.

- I en slik situasjon er det alvorlig og lite tillitvekkende dersom DnB NOR eller andre banker misbruker situasjonen til å påføre kundene et høyere rentenivå enn det som følger av pengemarkedsrenten, sier Hansen.

Dersom det viser seg at DnB NOR eller andre banker misbruker den svake konkurransesituasjonen i bankmarkedet, vil Høyre utfordre finansministeren og spørre hva hun vil gjøre for å sikre god konkurranse mellom bankene og en rimelig behandling av bankkundene.


Følger utviklingen

- Nå vil vi følge renteutviklingen i pengemarkedet i noen dager, og ser vi noe som helst tegn til at renta stabiliserer seg på et lavere nivå, så vil renta bli satt ned til våre kunder umiddelbart, sa DnB NOR-sjef Rune Bjerke da han la fram resultatet for tredje kvartal i Oslo torsdag.

Banken fikk et resultat før skatt på 3,64 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er mindre enn i samme kvartal i fjor, da konsernet fikk et overskudd før skatt på 4,49 milliarder kroner, men likevel godt over det markedet ventet på forhånd.

Tap på utlån øker kraftig og var på hele 725 millioner kroner i tredje kvartal. Analytikere hadde forventet et tap på noe mer enn halvparten av dette. Tap på utlån i samme periode i fjor var på 70 millioner kroner.

(NTB)

- Arrogant av DnB NOR
HØYRE: - Lite tillitvekkende av DnB NOR, mener Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen.