Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arrogant barnehagelov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag til ny barnehagelov er ute på høring. Ifølge barne- og familieminister Laila Dåvøy fungerer den kristne formålsparagrafen så godt at det ikke har vært nødvendig å komme med noen endringsforslag på dette punktet. Hun ser dermed bort fra rådene fra en sentral ekspertgruppe som ble nedsatt i forbindelse med lovarbeidet. Til Aftenposten sier Dåvøy at det ikke misjoneres i norske barnehager. Hun avviser at formålsparagrafen gir kristendommen monopol på universelle humane verdier og frykter ikke at loven vil møte samme kritikk som KRL-faget, i FN.

Til gjengjeld høster Dåvøy storm fra flere kanter her hjemme. Både Utdanningsforbundets leder og barnehageseksjonens leder, Senter mot etnisk diskriminering og Human-Etisk Forbund karakteriserer formålsparagrafen fra 1975 for å være fullstendig i utakt med vårt moderne multietniske og flerkulturelle samfunn. I barnehageloven heter det at «Barnehagen skal hjelpe til med å gi barna en oppdragelse i samsvar med kristne grunnverdier». Loven presiserer at disse verdiene er kristne normer som ærlighet, toleranse, rettferdighet og tilgivelse.

Vi er i prinsippet mot kristen formålsparagraf både i skolen og barnehagen når eieren er stat og kommune. Dette handler om allmennrettigheter og tilbud som skal virke inkluderende og fremme likestilling, toleranse og likeverd. Da er det både misvisende og arrogant å framstille universelle verdier som særlig kristne. Vi er enige med Utdanningsforbundet som i et debattnotat uttrykker misnøye med at lovforslaget ikke drøfter dette når samfunnsutviklingen er slik at flere religioner og livssyn finnes side om side. Opplæring i religiøs eller livssynsmessig retning er etter vår mening en privatsak som i tillegg er ivaretatt i lov om privatskoler.

Vi ser at humanetikeren Lars Gule mener menneskerettighetene bør være statens verdigrunnlag, uten at vi fristes til å erstatte ett sett steintavler med et annet. Verdier er alltid under fri debatt i moderne demokratier som praktiserer full ytringsfrihet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media