Arrogant flyselskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nordmenn som reiser direkte til USA med Continental Airlines må regne med at flyselskapet overfører detaljerte personopplysninger om dem til amerikanske terroristjegere. Opplysningene kan være så detaljerte som hva slags mat passasjeren spiser til når de kjøpte sine flybilletter. Datatilsynet mener dette er ulovlig. Tilsynet tar det for gitt at Continental utleverer denne informasjonen siden amerikanske myndigheter har stilt dette som vilkår for landingstillatelse i Norge og andre land utenfor USA. Hvis ikke flyselskapene overfører opplysningene får de bøter eller blir nektet å lande.

De enorme mengdene informasjon blir ifølge BBC kjørt gjennom datasystem som automatisk identifiserer «mistenkelige» personer. EU har inngått en avtale med USA om utlevering av opplysninger, men Norge er ikke part i denne avtalen. Continental Airlines er det eneste amerikanske flyselskapet som flyr direkte fra Norge til USA, og Datatilsynet har gjentatte ganger sendt brev til selskapet for å få en redegjørelse for informasjonsutvekslingen. Ingen brev er besvart.

Flyselskapet skal ha samtykke fra passasjerene eller hjemmel etter norsk lov. Ingen av delene er sikret og da er det faktisk ulovlig ifølge personopplysningsloven. Aftenposten har forsøkt å få svar fra både flyselskapet og den amerikanske ambassaden uten å lykkes. Det er uhyre arrogant av representantene for «The Land of The Free».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer