Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arrogante uttalelser

Iran er særdeles misfornøyd med nattas «State of the Union»-tale, og beskylder nå Bush for å ønske total kontroll over resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter nattas «State of the Union»-tale, hvor George W. Bush navngir Nord-Korea, Iran, og Irak som en «ond akse», tar Irans utenriksminister Kamal Kharrazi til motmæle. Kharrazi mener uttalelsene er arrogante.

- Bush prøver å påvirke opinionen bort fra Midt-Østen-konflikten ved å introdusere nye fiender, og samtidig rydde veien for fortsatt amerikansk støtte til Israel og videre undertrykkelse av den palestinske nasjonen, sier Kharrazi til pressebyrået Islamic Republic.

Bush brukte sterke ord mot regimene i sin tale i natt. Han beskyldte dem blant annet for forsøk på å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

- Med disse arrogante uttalelsene avslører den amerikanske regjeringen sitt egentlige ansikt, som er å være en hegemonisk makt som ønsker å styre verden ved hjelp av (militær) makt. Vi, ved siden av å avvise de amerikanske beskyldningene, tror verden ikke vil tolerere USAs ambisjoner om verdenshegemoni, og tror herr Bush hadde gjort lurt i å presentere bevis for disse beskyldningene. Gjentatte beskyldninger vil ikke hjelpe ham, sier Kharrazi.

Iran har gjentatte ganger nektet for at de produserer masseødeleggelsesvåpen.

-Det er interessant at Bush mener demokratiene i verden er truet av oss. Påstanden kommer altså fra en mann som fikk stemmene til færre enn 25 prosent av de stemmeberettigede, sa eks-president Akbar Hashemi Rafsanjani. Han hevdet også at USAs dobbeltmoralisme har nådd nye høyder med krigen i Afghanistan.

-USA unnfanget Taliban og al-Qaida i Afghanistan. Men senere ble de onde og ga Amerika et påskudd til å sende troppene sine verden rundt. Vi lar oss ikke skremme av denne retorikken, sa Rafsanjani.

Han mener de islamske og arabiske statene må samarbeide om å holde prisene på olje oppe, slik at USA og Vesten ikke får billig tilgang på disse ressursene.

-Jeg sier ikke at vi må stoppe å tilby dem våre energi-ressurser. Det jeg mener er at vi må ta tilbake rettighetene våre, og dermed oppføre oss som dem som nekter å kjøpe energien vår når det passer dem.

Se og hør hele talen på video fra WhiteHouse.gov her

MISFORNØYD: Irans utenriksminister Kamal Kharrazi synes Bush burde bevise påstandene sine framfor å beskylde Iran for å utvikle masseødeleggelsesvåpen.
Hele Norges coronakart