AstraZeneca-bivirkningene:

- Årsaken er funnet

Overlegen ved Rikshospitalet som behandler helsearbeiderne som ble innlagt etter AstraZeneca-vaksinering, forteller at de har funnet årsaken til de alvorlige sykdomstilfellene.

FUNN: Med en halvtimes varsel hasteinnkalte Oslo universitetssykehus til pressebrief klokka 13 ved Rikshospitalet. Overlege Pål André Holme orienterte om situasjonen rundt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Marie Røssland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Legene ved Rikshospitalet som behandler de tre helsearbeiderne som ble innlagt med blodpropp etter AstraZeneca-vaksinering, mener de har funnet årsaken til de alvorlige sykdomstilfellene.

Det melder VG.

- Årsaken til våre pasienters tilstand, er nå funnet, sier overlege og professor Pål Andre Holme til avisa.

Han leder gruppa som har undersøkt pasientene og forsøkt å få klarhet i årsakssammenhengen. Nå mener Holme og resten av ekspertene at det var coronavaksinen produsert av det svensk-britiske selskapet AstraZeneca som utløste den kraftige immunresponsen, som igjen forårsaket blodproppene.

ASTRAZENECA-VAKSINEN: Overlege ved Rikshospitalet, Pål Andre Holme, sier det er en sammenheng mellom pasientene med blodpropp og AstraZeneca-vaksinen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Video: Dagbladet. Vis mer

Mener hypotesen er bekreftet

Avisa skriver at Holme og hans kolleger har jobbet ut fra en hypotese om at vaksinene utløste en uventet immunreaksjon hos de syke helsearbeiderne. De har igjen trigget systemet slik at man har fått en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater. Det er denne teorien legene nå mener de har bekreftet.

- Vår teori om at dette er en kraftig immunrespons som høyst sannsynlig kommer etter vaksinen, har blitt funnet. I samarbeid med seksjon for avansert trombocytt ved UNN har vi nå påvist spesifikke antistoffer mot blodplater som kan gi et slikt bilde, som vi kjenner fra andre deler av medisinen, men da med medikamenter som utløsende årsak, forklarer overlegen til VG.

- Du sier høyst sannsynlig?

- Vi har årsaken. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen, svarer Holme.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen omtaler dødsfallet i Tynset og hvorvidt det hadde en sammenheng med AztraZeneca-vaksinen. Vis mer

Vil ikke kommentere

Legemiddelverket ønsker foreløpig ikke å kommentere Rikshospitalets funn.

- Vi må se på resultatene først, så jeg vil ikke kommentere det her og nå, sier Madsen til NTB.

Han utdyper:

- Vi tar ikke standpunkt til dette her og nå. Nå skal dette diskuteres i den europeiske bivirkningskomiteen. Vi vil ikke forskuttere resultatene derfra.

Tre innlagt - en død

Det var forrige lørdag at det ble kjent at tre helsearbeidere, alle under 50 år, var blitt innlagt på Rikshospitalet med blodpropp. Felles for dem alle var at de var blitt vaksinert med AstraZenecas coronavaksine.

Én av disse helsearbeiderne døde tidligere i uka.

Forrige fredag kom det også fram at en kvinne i 30-åra ansatt i Tynset kommune døde ti dager etter at hun ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

VARSLER MØTE: Tirsdag orienterte direktør Emer Cooke i Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) pressekonferanse om undersøkelsene byrået foretar i tilknytning til AstraZenecas coronavaksine og mistenkte bivirkninger. Vis mer

På grunn av tilfellene i Norge og andre land, er bruken av AstraZenecas vaksine satt på pause i en rekke europeiske land, deriblant Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland og Italia.

Det europeiske legemiddelverket, EMA, holder for tida på å utrede vaksinens mistenkte bivirkninger og har varslet sin konklusjon i dag.

Ifølge NTB har rundt 17 millioner mennesker i EU og Storbritannia mottatt minst én dose av AstraZenecas vaksine.

Avventer svar

Dagbladet har vært i kontakt med pressekontakt i AstraZeneca-Norden, Christina Malmberg Hägerstrand.

Hun sier at de ikke ønsker å kommentere Holmes konklusjon om at det er en sammenheng mellom vaksinen og blodpropp-tilfellene.

- Vi avventer EMAs sitt svar som er forventet å komme seinere i dag. Utover det vil vi ikke si noe foreløpig.

Dagbladet oppdaterer saken.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer