Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årsaken kan være klar om få timer

De sorte boksene fra Stord-ulykken har tålt varmen fra vraket, tror sjef i havarikommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svarene på hvorfor ulykkesflyet på Stord kjørte av rullebanen, kan være klare om noen timer - seinest lørdag formiddag. Og da vil havarikommisjonen fortelle hva de to de sorte boksene i flyet inneholder av informasjon uten å vente på resten av etterforskningen.

Det opplyser fungerende direktør Grete Myhre i Flyhavarikommisjonen til Dagbladet.no. Ut fra de rapportene hun har fått fra utsendt havariinspektør Torfinn Horn ved Farnborough-laboratoriet i London, er det ikke grunn til å frykte at informasjonen i boksene ble ødelagt under den voldsomme brannen og varmeutviklingen i flyet.

Tåler 1100 grader

- Verken taleregistratoren eller boksen med flydata, den såkalte flight data recorderen, er av siste modell som er garantert å tåle det meste. Men boksene lå i halepartiet der det brant minst, og begge tåler 1100 grader varme i en halv time før det går ut over innholdet, sier Myhre.

I formiddag startet det erfarne laboratoriet arbeidet med å tyde innholdet i de to boksene.

-Etter vanlig prosedyre skal denne jobben være unnagjort i løpet av 48 timer fra den startet. Det kan være klart før den tid, og vi har tenkt å gå ut med denne informasjonen så snart den er klar, sier Myhre.

Mange avhørt

Men det endelige svaret på om det var bremsene som sviktet eller eller årsaker som ligger bak havariet der fire mennesker mistet livet, trenger trolig kommisjonen adskillig lenger tid på.

 INFO BERGET:  De to sorte boksene lå i halepartiet, som var lengst unna den verste varmeutviklingen i flybrannen på Stord. Foto: 330-skvadronen/Forsvaret/Scanpix.
INFO BERGET: De to sorte boksene lå i halepartiet, som var lengst unna den verste varmeutviklingen i flybrannen på Stord. Foto: 330-skvadronen/Forsvaret/Scanpix. Vis mer

Minst et tyvetalls personer har allerede vært i samtaler med Havarikommisjonen om det de opplevde på flyplassen på Stord torsdag morgen, blant dem begge flygerne, flyvertinnen som overlevde og mange av de 12 passasjerer som berget livet.

Også folk på jobb i tårnet og på flyplassen forøvrig har gitt sin versjon av de de opplevde.