Årsaken til russebilulykken fortsatt ukjent

Årsaken til russebilulykken i Våler i Hedmark der fire ungdommer mistet livet er ennå ikke klarlagt. Avhør av de tre skadde som kan gi svar på hva som skjedde vil tidligst skje over helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ingen andre vitner til ulykken enn de impliserte. Vi vil avhøre de tre skadde når de er fysisk og psykisk i stand til det, opplyser lensmann Odd Ivar Fengsrud i Våler til NTB.

Fire ungdommer omkom da russebilen de satt i kjørte av veien og kom i brann en drøy mil fra Flisa sentrum i Hedmark. Ulykken skjedde tidlig fredag morgen. Tre av de omkomne gikk i samme avgangsklasse på Åsnes videregående skole, mens den fjerde omkomne gikk i første klasse ved skolen.

Føreren og passasjeren i forsetet, som begge brukte bilbelte, overlevde ulykken. En av de andre passasjerene kom seg ut ved å sparke ut en rute. I helgen vil politiet foreta avhør av personer som ankom ulykkesstedet like etter at ulykken skjedde.

- Vi vil dessuten fullføre de tekniske undersøkelsene av bilen for å se om dette kan gi oss noe svar. Ulykkesbilen er brakt til Trafikkstasjonen i Kongsvinger for kontroll, men vi vet ikke når vi kan vente oss noen konklusjon derfra, sier Fengsrud.

Han mener det er svært viktig å finne ut årsaken til ulykken. Dette for å forebygge lignende ulykker og for å få fakta på bordet for de pårørende, slik at en unngår spekulasjoner omkring ulykkesårsaken. Fredag uttalte politiet at de ikke vet om den eksplosjonsartede brannen i bilen startet før den kjørte av veien eller om den oppsto som følge av ulykken.

Tilstanden til den 18 år gamle mannen som ble brakt til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter ulykken, var lørdag formiddag fortsatt ustabil. Mannen pådro seg bruddskader og indre skader i ulykken. Han skal opereres lørdag.

De to andre som overlevde ulykken ble brakt til Haukeland sykehus i Bergen med brannskader. En 18 år gammel mann ble operert fredag kveld og var under intensiv behandling lørdag. En 19 år gammel mann skal opereres lørdag. Tilstanden til de to var natt til lørdag fortsatt alvorlig, men stabil.

De fire som omkom i ulykken var Jon-Ola Løvmo Lie (18) fra Arneberg i Åsnes, Karl Even Lynne (17) fra Flisa i Åsnes, Vegard Reinholdt Håndstad (18) fra Arneberg i Åsnes og Rolf Erik Ryen (19) fra Gjesåsen i Åsnes.

Fredag la om lag 90 russ ned røde og hvite roser på ulykkesstedet, det ble avholdt minnesamvær i kinoen på Flisa og på Åsnes videregående skole. I ettermiddag samles elever, venner og pårørende til minnesamvær i Åsnes kirke.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 4.42 fredag. Ulykken skjedde på en oversiktlig strekning mellom de to avkjøringene til Våler, like ved Norske Skogs anlegg i Braskereidfoss.

- I en svak høyrekurve kom det ene hjulparet utfor veien og der har hjulene truffet noen steiner. Deretter havnet hele bilen utfor veien, og etter cirka 60 meter kolliderte den med en steinblokk. Så langt vi vet tok den nesten umiddelbart fyr, sier lensmann Odd Ivar Fengsrud.

Bilen, en Chevrolet Van, var allerede utbrent da redningsmannskapene kom til stedet. Ifølge lensmannen er det ikke mistanke om promillekjøring.

(NTB)