Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årsbeste i verden av Røkke

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I går kjørte Kjell Inge Røkke i 237 kilometer i timen forbi Vinterpalasset og tusener av mennesker i St. Petersburg. Ingen har kjørt raskere med båt i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var kjempegøy. Alt gikk perfekt. Jeg oppnådde et maksimalt turtall, sier en glad Røkke til Dagbladet.

Bjørn Rune Gjelsten kom på fjerde plass med en bestetid på 232 kilometer i timen på tempoetappen.

Prinsen av Dubai sier at hans tre båter i "Victory" ikke vil klare å slå "Spirit of Norway" i år, som er navnet på laget til Røkke og Gjelsten.

For gode

- Dere blir for gode for oss, men neste år skal dere få tøffere konkurranse igjen, sier prins Bin Rashid Al Maktoum, som også er visepresident i De forente arabiske emiratene.

Et helikopterbåret TV-team fra Dubai hadde trøbbel med å holde farta til Kjell Inge Røkke da han raste mellom brupilarene i elva Neva, forbi Vinterpalasset der Alexander den 2. ble drept i et bombeattentat i 1881, og i mål en kilometer lenger oppe i elva.

Raskest begge ganger

Scenografien til verdenscup-løpet Russian Grand Prix 1997 var som kopiert fra 17. mai på Karl Johan: Røde, hvite og blå flagg hang langs elvekanten og et mange tusen mennesker omkranset elva der de ni raskeste båtene i verden kjørte forbi tre ganger.

Kjell Inge Røkke var raskest i begge de to tellende løpene med tida 237 kilometer i timen begge ganger. Italieneren Pharaon kom på andre plass med 234 kilomter i timen, mens prinsens lag endte på plassen bak med 233 kilometer i timen - bare en kilometer raskere enn Bjørn Rune Gjelsten.

- Det er første gangen jeg har vunnet noe som helst i denne serien, men det betyr ingenting for søndagens løp. Dette var en ren fartsetappe som regnes isolert fra hovedløpet, sier Kjell Inge Røkke.

Seieren i går vil få stor betydning for Røkkes muligheter til å vinne årets fartsetapper sammenlagt i båtsportens Formel 1. Neste løp går i Arendal om et par uker, og i august er det nå klart for et løp i Oslofjorden.

Løpet i Oslofjorden har det vært mye bråk om fra miljøvernere, men det er nå gitt endelig klarsignal.

- Jeg kjører der løpene blir arrangert og stiller i Oslofjorden, sier Røkke.

Kollega Gjelsten mener det ligger an til ny verdensrekord i Arendal. Fordi båtene har blitt enda raskere i år. Rekorden på 240 kilometer i timen står for fall.

- Ja, muligheten er absolutt til stede. Vi har nye båter og kan gjøre det bra. Kjell Inge kjørte fantastisk godt i dag. I tillegg valgte han en større propell enn jeg gjorde. Det var fornuftig, sier Bjørn Rune Gjelsten.

Like båter

De to vennene fra Molde har to helt like båter å konkurrere med. Begge er 43 fot og har to Lamborghini-maskiner på 1000 hestekrefter hver. Båtene veier 4,5 tonn.

Etter løpene i går ble Kjell Inge Røkke også gratulert av ordfører Yakovlev i St. Petersburg. Han spurte om nordmannen ville komme tilbake neste år, og fikk bekreftende svar.

Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten valgte å ta seg en joggetur etter løpene. Etterpå ventet premieutdelinga.

Det ble gjort stor stas på Røkke. Norske flagg, "Ja vi elsker" og flotte premier. Utdelinga skjedde på den gamle børsen i St. Petersburg. Røkke likte rammen rundt premieutdelinga.

- Dette stedet passet bra for meg, sa han med et bredt smil.

Raske karer trenger også mat. Etter gavedrysset dro Røkke-gjengen på gallamiddag, som lett oppvarming til dagens konkurranse.

Veldig varmt

I dag går hovedløpet i Finskebukta med start ved Sommerpalasset, som ligger på ei øy utenfor St. Petersburg. Da vil de kjøre sammenhengende i 70- 80 minutter.

Temperaturen inne i cockpit kan ifølge Røkke komme opp i 85 til 90 varmegrader før lufta ventileres ut med en egen vifte.

- Det er forferdelig varmt. Vi tar av to til tre kilo på et krevende løp, sier Kjell Inge Røkke.

Vi tar av to- tre kilo i et krevende løp

VINNEREN: Kjell Inge Røkke er ikke bare en vinner i næringslivet. I går vant han tempo-etappen i verdenscupløpet for verdens raskeste båter i St. Petersburg.