Årsverste på børsen

Tirsdagens voldsomme nedtur på Wall Street preget onsdagens handel på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hovedindeksen sluttet ned 1,2 prosent til 125,3 poeng, og det er laveste notering hittil i år.

Det er også den laveste notering siden høsten 1998, da et dramatisk fall i oljeprisen kombinert med synkende kronekurs førte til fritt fall på Oslo Børs.

8. oktober 1998 var hovedindeksen nede på det laveste nivå i indeksens historie med en notering så vidt over 100 poeng.

Toppnoteringen for hovedindeksen kom 14. september 2000 med 225,04. Ingen andre børser i verden kan vise til slike svingninger i løpet av en så kort periode.

Spørsmålet som nå stilles i markedet er hvor langt ned hovedindeksen skal før den igjen kan få en langvarig opptur.

Neppe ny opptur

Håpet om en ny opptur er imidlertid ikke like utbredt i dag som høsten 1998. Det som da skapte en ny oppgang var en ny pengepolitikk, økende oljepris og fremfor alt en fullstendig urealistisk tro på internett som en motor i «den nye økonomien». Mange av de formuer som er gått tapt dette året ble skapt ved at noen klarte å utnytte situasjonen, men atskillige investorer klarte å time spekulasjonene slik at de kom seg ut av markedet i tide.

Onsdagens nedtur kom i aksjer som Frontline, Telecomputing og Opticom med fall på mellom 7 og 12 prosent. Opticom har nå for første gang siden høsten 1998 en verdi under en milliard kroner.

Pan Fish leverte nyheter til markedet som sendte aksjen opp hele 31 prosent etter uker og måneder med svak utvikling. Også andre lyspunkt ble registrert på en ellers svart dag på Oslo Børs.

Stabil lavt

De europeiske børsene sluttet onsdag med små endringer i forhold til handelen i morgentimene. Noe av forklaringen er at disse børsene fanget opp nedturen på Wall Street allerede før stengetid tirsdag.

FTSE 100 i London sluttet ned 0,1 prosent mens CAC 40-indeksen i Paris løftet seg beskjedne 0,2 prosent.

DAX-indeksen i Frankfurt gikk noe bedre med et løft på 0,5 prosent

Etter tre timers handel onsdag kl. 18.00 (norsk tid) pekte alle piler igjen svakt oppover i New York. Nasdaq var opp 0,76 prosent, Dow Jones hadde steget med 0,34 prosent og Standard & Poor-indeksen var opp 0,50 prosent.

Situasjonen var rolig i New York etter tirsdagens «blodbad», men usikkerhet preget markedet utover kvelden (norsk tid) onsdag.

Nedturen tirsdag var den verste siden september i fjor da børsen i New York var stengt i flere dager etter angrepet mot World Trade Center.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer