Arthur (6) døde: Ryster Storbritannia

Fredag falt dommen mot faren og stemoren, etter at Arthur Labinjo-Hughes døde av skadene han ble påført. Saken omtales som en av de verste tilfellene av barnemishandling i Storbritannia noensinne.

DØDE: Arthur Labinjo-Hughes døde i fjor av skadene han ble påført. Nå er faren og stemoren dømt. Foto: West Midlands Police
DØDE: Arthur Labinjo-Hughes døde i fjor av skadene han ble påført. Nå er faren og stemoren dømt. Foto: West Midlands Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Faren til Arthur, Thomas Hughes (29), ble fredag dømt til 21 års fengsel, mens stemoren Emma Tustin (32) ble dømt til livstid i fengsel, med en minstetid på 29 år for mishandlingen og drap.

6-åringen, som bodde med familien i Solihull i nærheten av Birmingham, ble ifølge dommen forgiftet, sultet og slått av faren og stemoren - og behandlingen av ham omtaltes som langvarig, «ondt misbruk».

- En av de verste

Gutten døde 16. juni i fjor som følge av en dødelig hodeskade, påført av stemoren. Han ble funnet i hjemmet med 130 blåmerker, ifølge The Guardian.

Etterforskningsleder Laura Harrison fra politiet i West Midlands omtaler saken som en av de verste tilfellene av barnemishandling noensinne.

- Vi får ofte ikke sett hva som foregår bak lukkede dører, men i dette tilfelle gjorde vi det, sier hun, ifølge The Guardian.

JUBLER: En mann ble kastet ut av rettssalen da Travis McMichael ble funnet skyldig i drapet på Ahmaud Arbery. Video: AP. Vis mer

Lydklipp

I retten ble det nemlig vist overvåkingsbilder fra hjemmet i Solihull. I løpet av et 44 sekunders klipp som ble vist, sa gutten sju ganger «ingen kommer til å gi meg mat». I et annet 23 sekunders klipp sa han fire ganger «ingen er glad i meg», ifølge BBC.

Gutten skal ha blitt tvunget til å stå oppreist opp mot 14 timer i strekk uten mat og drikke.

Ifølge aktoratet ble 6-åringen utsatt for «uforståelig og eskalerende grusomhet» i tiden opp mot hans død. Blant annet skal stemoren ha servert ham mat med altfor mye salt, noe som er helseskadelig.

FILMET PÅ GATA: 4. desember 2020 ble 29 år gamle Sohail Ali drept i sitt eget hjem i Birmingham. Denne videoen viser drapsmennene på gata rett etter drapet. Video: West Midlands Police. Vis mer

- Ondskapsfullt

I retten omtalte dommer Mark Wall saken som en av de mest «urovekkende» han har behandlet, ifølge BBC.

- Den ondskapsfulle og inhumane behandlingen Arthur fikk, var en bevisst handling av dere, og dere avfeide hans rop om hjelp som uskikkelighet, sa Wall i retten.

DØMT: Faren til Arthur, Thomas Hughes (29), ble fredag dømt til 21 års fengsel. Foto: West Midlands Police
DØMT: Faren til Arthur, Thomas Hughes (29), ble fredag dømt til 21 års fengsel. Foto: West Midlands Police Vis mer

Dommeren framholdt at det var særlig urovekkende at stemorens egne to barn levde et lykkelig liv i huset, samtidig som Arthur ble mishandlet.

Både faren og stemoren nekter straffskyld. Sistnevnte nektet å være til stede i retten under domsavsigelsen.

LIVSTID: Stemoren Emma Tustin (32) ble dømt til livstid i fengsel, med en minstetid på 29 år for mishandlingen og drap. Foto: West Midlands Police
LIVSTID: Stemoren Emma Tustin (32) ble dømt til livstid i fengsel, med en minstetid på 29 år for mishandlingen og drap. Foto: West Midlands Police Vis mer

Henvist til riksadvokat

Etter at parlamentsmedlem Julian Knight - valgt inn fra Solihull - ga uttrykk for at dommen mot faren og stemoren var for mild og at saken burde ankes, bekreftet riksadvokaten at det er til vurdering, skriver Sky News.

- Jeg kan bekrefte at dommene til Emma Tustin og Thomas Hughes har blitt henvist til riksadvokaten for gjennomgang for å avgjøre om de er for lave, heter det i en uttalelse fra riksadvokaten.

Sendte bekymringsmeldinger

6-åringens bestemor, Joanne Hughes, sa i retten at hun tidligere leverte bilder av guttens skader til politiet og barnevernet, men at ingenting ble gjort.

- Det er tydelig at Arthur ble sviktet av de samme myndighetene som vi, som et samfunn, tror at er der for å sikre sikkerheten til alle, sa hun, ifølge BBC.

Tidligere barneminister i Storbritannia, Tim Loughton, sier også til Sky News at det er viktig å ta lærdom fra denne saken.

- Spørsmålet vi må stille oss selv er hvorfor systemet ikke fungerte for å beskytte dette barnet, sier han.

MINNESTUND: Det ble avholdt minnestund for Arthur Labinjo-Hughes i forkant av kampen mellom Chelsea FC og West Ham lørdag. Foto: NTB / Barrington Coombs / PA Photos
MINNESTUND: Det ble avholdt minnestund for Arthur Labinjo-Hughes i forkant av kampen mellom Chelsea FC og West Ham lørdag. Foto: NTB / Barrington Coombs / PA Photos Vis mer

Saken har skapt overskrifter i flere medier i Storbritannia, og i forkant av kampen mellom Chelsea FC og West Ham lørdag, ble det avhold en minnestund for 6-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer