Arthur på sokkel på 60-årsdagen

TROMSØ (Dagbladet): Alle tiders Arthur Arntzen-fest går av stabelen 10. mai på den folkekjære artistens 60-årsdag. Skulptøren Nils Aas lager en stor statue av Nord-Norges største sønn. Arthur står på sokkelen, mens Oluf med skinnlua hviler på hans arm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skulpturen skal avdukes i Tromsø under fødselsdagsfesten.

NRK TV skal hylle forfatteren, humoristen og universitetsforeleseren med en stor produksjon i beste sendetid lørdag 10. mai. Skuespiller Lars Andreas Larssen, mangeårig venn av Arthur, blir programleder.

- Huff, sier Arthur Arntzen, som aldri har feiret sine bursdager.

- Sjøl holder jeg fingrene langt unna. Jeg gruer meg, helst vil jeg smyge meg forbi dagen så stille som mulig. Jeg makter ikke å la meg hylle.

- Men nå er det ingen vei utenom, med skulptur og stor TV-sending?

- Alle har lovt meg at jeg skal få slippe billigst mulig unna. Jeg har sagt at jeg ikke aksepterer hvit duk og høye glass. Nils Aas ville gjerne lage denne bysten. Det er nesten verre å si nei til ham enn å la måsen skite på meg, flirer Arthur, som nå spiller «Den fordømte nordlendingen» på Lillehammer.

Festkomiti i Tromsø

Mange jobber nå i det stille med å planlegge festdagen. Arthur Arntzen har bedt fire betrodde personer i Tromsø styre forberedelsene. En av dem er direktør Markus Sørensen i Sparebanken Nord-Norge.

- Hvor skal statuen stå?

- Et sted hvor hunder kan pisse på den, flirer Sørensen. Det er mange som vil feire Arthur. Forlag, teater, kommune, hans gamle parti Venstre, media, universitet... festkomiteen får en kjempejobb med å begrense tilstrømningen.

I NRK-lokalene i Tromsø forberedes Arthur-sendingen, som distriktskontoret håper vil gå over halvannen time. Foreløpig har de fått tildelt en time i beste sendetid.

- Arthur fikk valget mellom full galla, horn og basuner eller en mer stille produksjon. Han sa bestemt nei til det første, opplyser produsent Hans Børge Hartvigsen.

Varm humor

Dermed blir det glimt fra artistens karriere, både som folkehumorist og som tenkende menneske. Lars Andreas Larssen og Arthur skal binde det hele sammen fra studio.

Samtalen skal gjenspeile det varierte mennesket Arthur Arntzen. Med utgangspunkt i nordnorsk mellommenneskelig varme har han satt søkelys på urettferdighet og maktmisbruk. Han kan sparke oppover, men tråkker aldri på dem som sliter nederst på samfunnsstigen.

ARTHUR-FEST: 10. mai skal Arthur Arntzens 60-årsdag feires med stor TV-sending og fest i Tromsø. Nils Aas lager skulptur av Arthur og Oluf. - Helt greit at måsen får skite på meg, sier Arthur Arntzen, som helst vil smyge seg forbi den store dagen i stillhet. Foto: FREDRIK NAUMANN