- Artilleriangrep nær Donetsk-flyplassen

Ifølge Reuters.

FLYPLASSEN: Flyplassen i Donetsk fotografert tidlig denne uka. Reuters' øyenvitne forteller om svarte røykskyer i området søndag morgen. Arkivfoto: AFP / NTB scanpix
FLYPLASSEN: Flyplassen i Donetsk fotografert tidlig denne uka. Reuters' øyenvitne forteller om svarte røykskyer i området søndag morgen. Arkivfoto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedvarende bombardement kan høres i nærheten av Donetsk-flyplassen i Øst-Ukraina søndag, melder nyhetsbyrået Reuters. Reuters' øyenvitne forteller om svarte røykskyer i området søndag morgen.

Artilleriangrepene setter den skjøre våpenhvilen mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker på enda en prøve, knappe 40 timer etter at den ble inngått. Bombarderingen skjedde ifølge nyhetsbyrået i nærheten av flyplassen, som ukrainske soldater kontrollerer.

Opprørerne har kontroll over byen Donetsk. Flyplassen er nå tom, og kampene skjer på en militærbase i nærheten, forteller separatister til Reuters.

- Hør på lyden av våpenhvilen, spøker en av dem overfor nyhetsbyrået. — Det er et skikkelig slag som pågår der, tilføyer vedkommende.

Våpenhvile brutt Våpenhvilen mellom Ukraina og opprørerne ble brutt allerede lørdag kveld, da regjeringsstyrker skal ha blitt angrepet av artilleriild i havnebyen Mariupol. Kraftige eksplosjoner, trolig fra artilleri, kunne høres utenfor byen.

- Det kan også være ukrainske stillinger, plassert øst for Mariupol, som skyter tilbake. Uansett er våpenhvilen brutt, sier TV 2-journalist Øystein Bogen, som befinner seg i byen.

Også flere andre medier meldte om artilleriangrep som skal ha pågått i flere timer i løpet av kvelden. Et industrianlegg og en bensinstasjon sto i brann i utkanten av byen, ifølge en reporter som jobber for Reuters.

- Vi er blitt beskutt en rekke ganger, men har ikke informasjon om sårede, sier en ukrainsk offiser til nyhetsbyrået.

Putin og Porosjenko Etter en telefonsamtale mellom Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko lørdag, forsikret de to at våpenhvilen skulle opprettholdes og styrkes, til tross for at partene anklaget hverandre for å ha brutt avtalen rett etter at den ble undertegnet.

Lørdag så det ut til å være rolig i Øst-Ukraina fram til det ble kveld. Selv om harde kamper fortsatte rundt Mariupol gjennom natten, kom det ikke meldinger om nye kamper andre steder natt til søndag.

Søndag morgen så imidlertid altså kamphandlingene hadde startet opp også i Donetsk.

Planla fangeløslatelser Den nye våpenhvileavtalen er den første der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å få slutt på kampene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

I henhold til våpenhvilen var det meningen at partene skulle utveksle fanger lørdag, men dette ser ikke ut til å ha skjedd.

I tillegg skulle det deles ut humanitær hjelp.

(NTB)