Årtusenets databløff?

TRONDHEIM (Dagbladet): Både i utlandet og i Norge kommer det nå kraftig kritikk mot milliardinvesteringene som skulle sikre oss mot det påståtte år 2000-problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror tilliten til IT-folkene nå vil bli temmelig tynnslitt og at de trenger noen rimelig gode unnskyldninger, sier professor Knut Holtan Sørensen ved NTNU i Trondheim til Dagbladet. Sørensen er professor og ekspert i teknologisosiologi. Etter å ha observert minimale dataproblemer i Norge og verden for øvrig ved tusenårsskiftet, sier han dette:

Inkompetente

- Jeg har lenge ment at år 2000-problemet var perfekt for IT-folkene fordi de da kunne si «se hvor bra det gikk, har vi ikke vært flinke», eller «se hvor galt det gikk fordi dere ikke hørte på oss». - Men det har jo faktisk skjedd så lite at det virker opplagt at IT-folkene enten har lurt oss, eller at de er langt mer inkompetente enn noen kunne drømme om, fortsetter professoren.

Plyndring

I USA har offentlig og privat virksomhet brukt mellom 150 og 225 milliarder dollar på tekniske oppgraderinger og forberedelser til tusenårsskiftet. I Norge skal det være brukt 30 milliarder kroner. Land som Russland og Kina brukte en brøkdel av dette, uten å oppleve spesielle problemer. - Jeg tror vi er blitt lurt, sier Paul Strassmann, tidligere informasjonsdirektør ved Pentagon, Xerox Corporation og General Foods, til avisa Los Angeles Times. - USA er blitt plyndret. Psykologien i dette var å komme med ekstreme krav som ikke hadde rot i virkeligheten, fortsetter Paul Strassman. Flere kritikere sier at IT-sjefer har utnyttet situasjonen for å skaffe seg kostbare oppgraderinger av datasystemene. Mange har følt at de var under press: - Hvis du ikke var forberedt i forhold til år 2000-problemet, kom du til å få sparken, sier David Starr, informasjonsdirektør i 3Com Corp., til Los Angeles Times.

Nødvendig

Den kjente IT-eksperten Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo mener en del av informasjonen som kom ut i forkant av tusenårsskiftet var hysteripreget, men at det var nødvendig å bruke så mye penger som vi har gjort i Norge: - Den tryggheten vi har kjøpt oss ved disse gjennomgåelsene måtte et samfunn som vårt ha, sier Gisle Hannemyr til avisa Dagens Næringsliv.

DATABLØFF?: «Enten har IT-folkene lurt oss eller så er de langt mer inkompetente enn noen kunne drømme om.», sier Knut Holtan Sørensen.