Årtusenets databløff?

TRONDHEIM (Dagbladet): Både i utlandet og i Norge kommer det nå kraftig kritikk mot milliardinvesteringene som skulle sikre oss mot det påståtte år 2000-problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror tilliten til IT-folkene nå vil bli temmelig tynnslitt og at de trenger noen rimelig gode unnskyldninger, sier professor Knut Holtan Sørensen ved NTNU i Trondheim til Dagbladet. Sørensen er professor og ekspert i teknologisosiologi. Etter å ha observert minimale dataproblemer i Norge og verden for øvrig ved tusenårsskiftet, sier han dette:

Inkompetente

- Jeg har lenge ment at år 2000-problemet var perfekt for IT-folkene fordi de da kunne si «se hvor bra det gikk, har vi ikke vært flinke», eller «se hvor galt det gikk fordi dere ikke hørte på oss». - Men det har jo faktisk skjedd så lite at det virker opplagt at IT-folkene enten har lurt oss, eller at de er langt mer inkompetente enn noen kunne drømme om, fortsetter professoren.

Plyndring

I USA har offentlig og privat virksomhet brukt mellom 150 og 225 milliarder dollar på tekniske oppgraderinger og forberedelser til tusenårsskiftet. I Norge skal det være brukt 30 milliarder kroner. Land som Russland og Kina brukte en brøkdel av dette, uten å oppleve spesielle problemer. - Jeg tror vi er blitt lurt, sier Paul Strassmann, tidligere informasjonsdirektør ved Pentagon, Xerox Corporation og General Foods, til avisa Los Angeles Times. - USA er blitt plyndret. Psykologien i dette var å komme med ekstreme krav som ikke hadde rot i virkeligheten, fortsetter Paul Strassman. Flere kritikere sier at IT-sjefer har utnyttet situasjonen for å skaffe seg kostbare oppgraderinger av datasystemene. Mange har følt at de var under press: - Hvis du ikke var forberedt i forhold til år 2000-problemet, kom du til å få sparken, sier David Starr, informasjonsdirektør i 3Com Corp., til Los Angeles Times.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer