DOLLARGLIS: Barack Obamas datter Malia leier den portugisiske vannhunden Bo, sammen med resten av presidentfamilien i april 2009. Hunden, som var en gave fra senator Ted Kennedy, er ført opp som gave med en verdi på 1600 dollar i den årlige redegjørelsen for presidentens økonomi. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
DOLLARGLIS: Barack Obamas datter Malia leier den portugisiske vannhunden Bo, sammen med resten av presidentfamilien i april 2009. Hunden, som var en gave fra senator Ted Kennedy, er ført opp som gave med en verdi på 1600 dollar i den årlige redegjørelsen for presidentens økonomi. Foto: AP Photo/Charles DharapakVis mer

Arv fra bestemor, en vannhund og lommepenger til presidentfruen

Den årlige redegjørelsen for president Barack Obamas personlige økonomi er offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den årlige redegjørelsen for presidentens og visepresidentens personlige økonomi ble offentliggjort av Det hvite hus i går.

Obama tjener rundt 2,5 millioner kroner for presidentjobben. Men det blir småpenger i forhold til hva han håvet inn for forfattervirksomheten, der han dro inn titalls millioner i inntekter i fjor, viser oversikten.

På lista over gaver, har Obama ført opp den portugisiske vannhunden «Bo», som han fikk av senator Edward Kennedy. Hunden er ført opp med en verdi på 1600 dollar.

Fra Nobelinstituttet i Stockholm er medaljen og diplomet ført opp som gaver hvis verdi «ikke kan stadfestes». Prispengene på 1,4 millioner dollar er gitt til veldedighet.

To bokutgivelserDokumentene gir en oversikt over president Obamas eiendeler og inntekter. Presidenten trenger ikke oppgi nøyaktig hva han eier eller tjener, men må krysse av i ferdigutfylte bokser. Det gjør at Obamas inntekter blir gjengitt svært upresist.

Eksempelvis har presidenten krysset av for inntekter på mellom en og fem millioner dollar for begge sine bokutgivelser i fjor, noe som gir royalties på til sammen mellom to og ti millioner dollar.

Obama har også ført opp en rekke plasseringer i statsobligasjoner og pensjonssparing. Disse plasseringene var verdsatt til mellom 2,2 millioner dollar og 7,5 millioner dollar i 2009.

Obamas lønn som president er 400.000 dollar - rundt 2,5 millioner kroner.

De desidert største inntektene for Obama i fjor kom fra boksalg. De to bøkene «Dreams from my father» og «Audacity of hope» har begge gitt presidenten mellom én og fem millioner dollar i inntekter.

I tillegg har Obama ført opp at han fikk et forskudd på 225.000 dollar fra Crown Publishing for boka «Dreams from my father»

Arv fra bestemorObama har også solgt aksjer han arvet av sin bestemor, som døde i løpet av innspurten i presidentvalgkampen høsten 2008. Aksjer i Bank of Hawaii, der bestemoren jobbet seg opp fra å være sekretær til å bli visepresident, solgte Obama for mellom 250.000 og 500.000.

Presidentfue Michelle Obama deler en del av investeringene med presidenten. Hun har også en del investeringer selv.

Får lommepengerSelv om fru Obama etter alt å dømme skulle ha til smør på brødet, får hun også lommepenger fra en stiftelse etablert av Henry G. Freeman jr.

Freeman jr. døde i 1917. I hans testamente gikk det fram at han mente presidenten var for dårlig betalt. Hans siste vilje var at når hans slektninger var gått bort, skulle pengene han etterlot seg brukes til et fond som skulle utbetale lommepenger til presidentens frue.

Michelle Obama får 12.000 dollar årlig i lommepenger fra stiftelsen, en tradisjon som har vart siden Freeman jrs siste slektninger døde i 1989.

SELGER FORTSAT: Barack Obama signerer en utgave av boka «The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream» i Chicago i oktober 2006. Boka selger fortsatt godt, og ga presidenten inntekter på mellom én og fem millioner dollar i fjor. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast'
SELGER FORTSAT: Barack Obama signerer en utgave av boka «The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream» i Chicago i oktober 2006. Boka selger fortsatt godt, og ga presidenten inntekter på mellom én og fem millioner dollar i fjor. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast' Vis mer