Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arve ble jaget av rasister

SOGNDAL (Dagbladet): «Drep 'n, drep neger'n.» Mens de skrek rasistiske skjellsord, jaget to ungdommer natt til lørdag Arve Beheim Karlsen (17). Siden har ingen sett den indiskfødte tenåringen. 70 personer leter i dag etter 17-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Røde Kors Hjelpekorps i Sogndal og Hafslo er satt inn i leteaksjonen. Flere frivillige personer leter også etter gutten. Dykkere sokner i elva og i havnebassenget. Tidligere har tre personer druknet i den strie strømmen i elva.

Hittil har rundt 20 vitner meldt seg for politiet. Disse blir nå avhørt med sikte på å finne flere detaljer rundt forsvinningen. KRIPOS vil bli bedt om å delta i etterforskningen.

De to ungdommene som jaget Arve ble i går kveld avhørt av politiet i Sogndal, med status som vitner. De to, på henholdsvis 18 og 20 år, ble seinere løslatt.

- Jeg kan bekrefte at det ble ropt rasistiske skjellsord rett forut for at Arve løp fra stedet, sier lensmann Arne Johannessen ved Sogndal lensmannskontor til Dagbladet.

På fest

Han er selv en god venn av foreldrene til Arve Beheim Karlsen, som aldri dukket opp igjen lørdag.

Det var helt uvanlig, for 17-åringen var flink til å si ifra når han ikke kom hjem til avtalt tid. Foreldrene så ham sist ved 18-tida fredag, da han dro hjemmefra for å feste med vennene i Sogndal sentrum.

- For hver time som går, er sjansen for å finne ham i levende live mindre. Jeg håper det er en ordinær ungdomsforsvinning, og ikke noe mer tragisk som ligger bak. Vi frykter at noe kriminelt kan ha skjedd, men lever i håpet, sier Johannessen.

Rundhjult

De rasistiske skjellsordene som ble skreket etter ham, var langtfra uvanlig kost for Arve. Den indiskfødte gutten kom like etter fødselen til Norge, og gled etter hvert inn i kameratgjengen.

Han snakket sognedialekt, og var stort sett som de fleste andre unge i distriktet. Men noen ytterst få personer lot ham aldri helt glemme sitt opprinnelige opphav. Oppover i ungdomstida fikk han føle hva det vil si å være født med en annen hudfarge. Det kunne enkelte ganger hagle skjellsord og ufinheter over unggutten.

- Vi sitter inne med opplysninger om at han er blitt psykisk mobbet. Enkelte skal ha kommet med skjellsord mot ham, sier Johannessen.

På spørsmål om hva slags ord, svarer Johannessen:

- Kjente ord som «nigger» og slikt.

I januar tok den til da tilsynelatende psykiske mobbingen en ny vending. Han ble fysisk overfalt av en par år eldre bekjent. Etter å ha blitt rundjult i Førde, måtte han søke legehjelp.

Med episoden i Førde fikk Arve nok. I alle fall sluttet han på videregående skole og reiste hjem til Hafslo, to mil utenfor Sogndal sentrum. Han begynte i stedet på en bensinstasjon.

Men selv etter å ha vendt tilbake til hjembygda og venner han stolte på, følte Arve seg aldri helt trygg når han beveget seg ute. Særlig ikke når store ungdomsgrupper samlet seg og inntok store mengder alkohol.

En slik kveld var det på fredag. Da hadde russen tidligere på dagen fått sine russedresser og effekter, og skulle feste på Sfinxen disco, på Quality Hotell i Sogndal sentrum.

Arve kom aldri inn på diskoteket, ettersom han var 17 år. Hans eldre venner gikk inn og i stedet ble han og hans 16-årige kamerat, Kim Berdal, gående gatelangs og drive.

Nedover elva

Slik forklarer Kim hva som videre skjedde:

- Vi hadde gått nedover mot elva. Klokka var rundt 23.30. Da hørte jeg to ungdommer skrike skjellsord etter Arve. Så skrek de «Drep 'n, drep neger'n». Arve la på sprang og det siste jeg så var at han løp under gangbroen, med de to etter seg. Jeg sprang etter, men nådde dem ikke, sier Kim Berdal.

Nå frykter vennene at noe kriminelt har skjedd med kameraten.

- Det er helt forferdelig å sitte her og ikke vite noe. Men for hver time som går er jeg overbevist om at noen har gjort ham noe, ellers ville han gitt lyd fra seg. Så godt kjenner jeg ham, sier Kim Devik.

Hele søndag lette de etter Arve - fra tidlig morgen til nattemørket senket seg over Sogndal.

RYSTET:Vennegjengen frykter at det har skjedd noe kriminelt med 17 år gamle Arve Beheim Karlsen. Fra venstre: Asbjørn Ottersen (17), Kim Devik (20), Frode Sætrehaug (16) og KIm Berdal (16).
SOKNER: Store politistyrker og letemannskaper lette i går etter den savnede Arve Beheim Karlsen. Det ble soknet både i Sogndalselva og i havnebassenget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media