Arve fikk sparken. Nå har Niva fått ny, hemmelig fisker

Nekter å gi fra seg opplysninger som kan kaste lys over oppsiktsvekkende lave giftmålinger.

FIKK SPARKEN: I 2012 mistet Arve Hersdal kontrakten han hadde med Niva om å fange fisk og skalldyr til deres miljøovervåkingsprogram i Vatsfjorden. Niva etterkom ønsket fra sin oppdragsgiver AF Decom om at Hersdal skulle fjernes.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FIKK SPARKEN: I 2012 mistet Arve Hersdal kontrakten han hadde med Niva om å fange fisk og skalldyr til deres miljøovervåkingsprogram i Vatsfjorden. Niva etterkom ønsket fra sin oppdragsgiver AF Decom om at Hersdal skulle fjernes. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VATSFJORDEN (Dagbladet): I går skrev Dagbladet at de to forskningsinstituttene Norsk institutt for vannforskning (Niva) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes) har funnet enormt forskjellige giftnivåer i fisk nær AF Decoms opphoggingsanlegg for gamle oljeplattformer i Vatsfjorden.

Mens Niva, som er engasjert av oljeskraphandleren, finner svært lave konsentrasjoner av den farlige miljøgiften PCB i fisken, finner Nifes mer PCB i fisken enn det som noen gang tidligere er målt i området.

Nifes er engasjert av en bemidlet privatperson i området som er bekymret for at aktiviteten på opphoggingsanlegget i Vatsfjorden forurenser sjømaten. Oppdragsgiveren er også deleier i Raunes Fiskefarm som i en årrekke har vært i rettsstrid med AF Decom.

Dagbladet har tidligere avdekket at Niva har svært tette bånd til sin oppdragsgiver.

Sparket fisker I mars 2012 la Niva kortene på bordet og innrømmet at de sparket sin tidligere prøvefisker Arve Hersdal etter at AF Decom hadde bedt dem om det.

AF Decom ville ha Hersdal fjernet, etter at han offentlig hadde uttrykt bekymring for hvilke konsekvenser selskapets destruering av utrangerte oljeinstallasjoner kan få for fisket og nærmiljøet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer