Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arve fikk sparken. Nå har Niva fått ny, hemmelig fisker

Nekter å gi fra seg opplysninger som kan kaste lys over oppsiktsvekkende lave giftmålinger.

FIKK SPARKEN: I 2012 mistet Arve Hersdal kontrakten han hadde med Niva om å fange fisk og skalldyr til deres miljøovervåkingsprogram i Vatsfjorden. Niva etterkom ønsket fra sin oppdragsgiver AF Decom om at Hersdal skulle fjernes.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FIKK SPARKEN: I 2012 mistet Arve Hersdal kontrakten han hadde med Niva om å fange fisk og skalldyr til deres miljøovervåkingsprogram i Vatsfjorden. Niva etterkom ønsket fra sin oppdragsgiver AF Decom om at Hersdal skulle fjernes. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VATSFJORDEN (Dagbladet): I går skrev Dagbladet at de to forskningsinstituttene Norsk institutt for vannforskning (Niva) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes) har funnet enormt forskjellige giftnivåer i fisk nær AF Decoms opphoggingsanlegg for gamle oljeplattformer i Vatsfjorden.

Mens Niva, som er engasjert av oljeskraphandleren, finner svært lave konsentrasjoner av den farlige miljøgiften PCB i fisken, finner Nifes mer PCB i fisken enn det som noen gang tidligere er målt i området.

Nifes er engasjert av en bemidlet privatperson i området som er bekymret for at aktiviteten på opphoggingsanlegget i Vatsfjorden forurenser sjømaten. Oppdragsgiveren er også deleier i Raunes Fiskefarm som i en årrekke har vært i rettsstrid med AF Decom.

Dagbladet har tidligere avdekket at Niva har svært tette bånd til sin oppdragsgiver.

Sparket fisker I mars 2012 la Niva kortene på bordet og innrømmet at de sparket sin tidligere prøvefisker Arve Hersdal etter at AF Decom hadde bedt dem om det.

AF Decom ville ha Hersdal fjernet, etter at han offentlig hadde uttrykt bekymring for hvilke konsekvenser selskapets destruering av utrangerte oljeinstallasjoner kan få for fisket og nærmiljøet.

Nivas innrømmelse kom etter at Dagbladet først avslørte at instituttet snakket usant da de påsto at det var vitenskapelige årsaker til at de ikke ville fornye kontrakten til fiskeren som i tre år har skaffet til veie fisk og skalldyr til miljøovervåkingsprogrmmet Niva utfører på oppdrag fra AF Decom i Vatsfjorden.

I mai 2012 måtte Niva tåle kritikk fra Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) for sin opptreden i saken med den sparkede fiskeren.

Hemmelighold Verken tidligere Niva-fisker Hersdal eller andre Dagbladet har snakket med i Nedre Vats kjenner til hvem det er som nå utfører prøvefisket for Niva. Og Niva ønsker slett ikke opplyse om det.

- Vi respekterer fiskerens ønske om anonymitet. Han ønsker ikke å havne i medias søkelys, sier Niva-direktør Greta Bentzen.

OLJESKROT: «Hulken» klipper opp gamle tanker på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
OLJESKROT: «Hulken» klipper opp gamle tanker på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

I lokalmiljøet går det rykter om at Niva skal ha inngått kontrakt med en hobbyfisker, ettersom yrkesfiskere i området ikke vet hvem som nå fisker for forskningsinstituttet.

Dette avviser Bentzen kategorisk.

- Fiskeren er yrkesfisker, sier Niva-direktøren.

Nektes innsyn I går innrømmet Niva overfor Dagbladet at fisken de har analysert for miljøgifter er vesentlig mindre enn fisken som Nifes har undersøkt i Vatsfjorden. Jo mindre prøvefisken er, dess lavere konsentrasjoner av PCB og kvikksølv vil man finne i den.

Dagbladet har bedt Niva om innsyn i dataunderlaget for prøvefisket deres for årene 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013. Dette har Niva avvist.
 
Tidligere Niva-fisker Arve Hersdal har utført prøvefisket for Nifes. Ifølge den private oppdragsgiveren falt valget på Hersdal for å få mest mulig sammenliknbare resultater med foregående år.

- Niva har ikke rådspurt meg i det hele tatt om hvordan jeg tidligere har utført jobben for dem, sier Hersdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!