Arveavgiften er borte, men du kan stadig gå i arvefella

At arveavgiften er borte, er flott for de fleste. Men i neste runde kan det bli trøbbel.

 Kan bli trøbbel:  At arveavgiften er borte, er flott for de fleste. Men i neste runde kan det bli trøbbel. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Kan bli trøbbel: At arveavgiften er borte, er flott for de fleste. Men i neste runde kan det bli trøbbel. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Da arveavgiften forsvant fra nyttår, forsvant også plikten til å sende inn gave- og arvemeldinger til Skatteetaten, skriver Finansavisen.

Meldingen måtte du sende både ved forskudd på arv og endelig arveoppgjør.

Arver du mer enn 100.000 kroner, må du oppgi totalbeløpet i selvangivelsen for å forklare hvordan formuen har økt, opplyser Skatteetaten.

- Økt fare for feil fordeling - Men det skal ikke gis opplysning om hvilke eiendeler som omfattes av arven, hvordan verdiene har fremkommet eller hvordan arven er fordelt på arvingene, påpeker advokat Eivind Bergh-Jacobsen i advokatfirmaet NorJus overfor avisen.

- Når en ikke trenger å skrive arvemelding, og Skatteetaten dermed ikke har mulighet for å kontrollere arvefordelingen, øker risikoen for feil, både bevisste og ubevisste. Dermed øker faren for at arv blir feil fordelt, føyer han til.

Bergh-Jacobsen understreker overfor Finansavisen at dreier det seg om store beløp som fordeles helt uten dokumentasjon og kontroll.

- Mangelen på kontroll kan slå skjevt ut blant annet ved arvefordeling mellom halvsøsken, særkullsbarn, når det er ny ektefelle inne i bildet og når testament skal tolkes, tror han.

Ta vare på dokumentasjon Advokat Helge Johannessen i Advokatfirmaet Hjort anbefaler ifølge avisen å ta vare på dokumentasjon på verdier av gaver og arv, selv om arveavgiften er borte.

Både gavebrev, testament og erklæringer er måter å gjøre det på.

- Nå har en ikke inngangsverdiene registrert. Samtidig er nettopp inngangs- og markedsverdi ved dødsfallet blitt et helt sentralt tema for arveoppgjør med innføring av kontinuitetsprinsippet, hvor arveavgift er erstattet med skatteplikt ved senere salg, sier advokaten til Finansavisen.

Flere nyheter OBOS-prisene til all-time high
Frykter at boligprisene kan stige 15 prosent det kommende året
Gjelden vår vokser mer