Arvefelle:  Det kan bli svært problematisk i det endelige arveoppgjøret om et av barna får hytta eller huset på forskudd. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Arvefelle: Det kan bli svært problematisk i det endelige arveoppgjøret om et av barna får hytta eller huset på forskudd. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Arvefellen som kan splitte familier

- Her tror jeg arveloven er i strid med folks rettsoppfatning, sier advokat Eivind Berg-Jacobsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Å gi hytte eller hus som forskudd på arv til ett av barna, kan skape stor konflikt når det endelige arveoppgjøret står for tur og verdiøkningen har vært stor.

Det skriver Finansavisen mandag.

- I en sak jeg har hatt ble en hytte gitt som forskudd på arv til ett barn. Hytta var da verdt rundt 3 millioner kroner.

- Da en kom til arveoppgjøret ble verdien justert opp i henhold til konsumprisindeksen. Markedsprisen hadde i mellomtiden blitt 6—7 millioner kroner, betydelig mer, sier Eivind Bergh-Jacobsen.

- Veldig sårt å få halvparten Advokaten i Advokatfirmaet Norjus ser ifølge avisen ofte hvordan forskudd på arv kan skape konflikt.

- Det er veldig sårt å få halvparten av hva bror eller søster får. Etter min mening er det feil ikke å justere opp prisen på eiendom. Man har så god statistikk på prisutviklingen at det må kunne legges til grunn, sier han.

Ifølge hovedregelen i arveloven skal verdien på forskuddsarven ikke oppjusteres, uansett hvor mange år som har gått.

Både Bergh-Jacobsen og advokat og partner Randi Birgitte Bull i advokatfirmaet Bull & Co. påpeker dette overfor Finansavisen.

Ikke nok å si at alle skal ha like mye
Foreldrene kan si tydelig at noe er forskudd på arv, og at alle barna skal ha like mye, men det er ikke tilstrekkelig.

Vil de ha en verdijustering, må de selv gi beskjed, enten i et gavebrev, testamente eller budskap som gis muntlig til flere.

- Har barna motstridende interesser, må foreldrene skjære gjennom, sier Bull til avisen.

Mulige måter å verdijustere på, er konsumprisindeksen eller SSBs boligprisindeks for det aktuelle området.

Flere nyheter Hytte til 12 mill. solgt for 6
Bladde opp 30 millioner for Bergens dyreste bolig
Nyboligsalget i Oslo halvert!