Arvefølgen

Alt er bestemt. Ingenting er avgjort. Derfor vet ingen hva slags president Dmirtrij Medvedev blir, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Sjelden har begrepet arvefølge hatt større gyldighet i moderne tid enn da Vladimir Putin på mandag pekte på Dmitrij Medvedev som sin etterfølger som Russlands president. Medvedev er den 13 år yngre, lovende juristen, som Putin plukket opp som 25-åring og nærmest en guttunge i 1991. Siden har Medvedev fulgt Putin som en skygge, og vært hans sekretær, stabssjef og tilrettelegger. Han har fått stadig større oppgaver, inntil han fikk den største av dem alle på mandag. Han har gått i læra, som en annen kronprins, og mandag fikk Medvedev håndslaget av sin politiske pappa Putin. Og det er alt han trenger, for det er Putins mann som til slutt blir valgt i presidentvalget 2. mars. Guttungen er moden.

MEN TIL HVA? For gamlekongen har åpenbart ikke tenkt å abdisere på ordentlig, bare på liksom. I går foreslo Medvedev selv at Putin etter presidentvalget tar jobben som statsminister. Det vil i så fall bli en statsminister som presidenten ikke vil gi nedsettende ordrer eller regelrette reprimander foran åpne TV-kameraer, slik Putin har hatt for vane å gjøre men sine statsministre. En annen mulighet er at Putin blir leder av føderasjonsrådet, som får et utvidet mandat, slik at Putin får en rolle som en eldre statsmann, som vil gi råd og vink, ris og ros.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer