Arven etter forgjengeren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere president George W. Bush’ sikkerhetspolitikk fortsetter å kaste skygge over nåværende president Barack Obamas politiske program. Helgas opplysninger om hemmelige CIA-planer og nytt søkelys på hendelser under amerikanernes krig mot Taliban i Afghanistan i 2001 føyer seg inn i bildet som allerede for lengst har avtegnet seg av den forrige presidentperioden: Menneskerettigheter og krigens folkerett ble satt til side av hensyn til USAs nasjonale interesser.

President Obama er nå under sterkt press fra sine demokratiske partifeller om å sette i gang etterforskning mot Bush-periodens tvilsomme tiltak i kampen mot terror. Obama har så langt vært tilbakeholden fordi han frykter at en slik prosess mot forgjengeren vil komme i veien for hans egen politiske agenda på de økonomiske, helsepolitiske og klimapolitiske områdene. Obama har også innledet en rekke diplomatiske snuoperasjoner som vil kreve vedvarende oppmerksomhet fra presidenten.

Alt dette peker mot at det passer dårlig med en prosess mot den forrige administrasjonen. Obama ønsker å dempe de partipolitiske motsetningene i kongressen for å sikre bredest mulig flertall for de innenrikspolitiske tiltakene han prioriterer. En gransking av Bush-administrasjonen vil høyst sannsynlig føre til at republikanerne går i forsvar for Bush og visepresident Dick Cheney. Det vil forstyrre hans innrikspolitiske program.

Men president Obamas motvilje mot gransking kan bli svekket i lys av de siste opplysningene om at USA var indirekte delaktig i en regelrett massakre av Taliban-fanger i Afghanistan i 2001. Øyenvitneberetninger om dette er så groteske og innebærer et så eklatant brudd på krigens folkerett at det kan bli vanskelig for Obama å ignorere dem. Opplysningene om denne fangetransporten ble tildekket av president George W. Bush. Nå har Obama åpnet for en mulig gransking. Det er bra. En president som tydelig har signalisert at han ønsker å etterleve de konvensjonsbundne forpliktelser USA har internasjonalt, kan ikke lukke øynene for slike lovbrudd.