Arveoppgjøret

Rocken er i overgangsalderen, og mimrerne slåss om museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I VÅRT LILLE kongerike, der ingen egentlig liker å være uvenner med noen, er det først når debatter blir personlig at alvoret senker seg. Hvis det i tillegg spes på med identitet og lokalpatriotisme, er ingrediensene på plass for et klassisk politisk ragnarok - ikke om innhold, men om lokalisering. Krangelen om hvor det første norske museet/opplevelsessenteret for rock skal ligge, har alt dette, og mer til. Samtidig er det noe geriatrisk underholdende ved at sentrale norske rockepersonligheter slåss om å få opprørskultur på museum. De siste månedene har de hatt øynene stivt festet på noe så urocka som «Statens senter for arkiv, bibliotek og museum (ABM)». I går la senteret fram sin anbefaling: en arkivbit til Oslo og opplevelsessenteret til Trondheim. Men anbefalingen er ullen nok til at også Halden kan kjempe videre. For nå er det politikk. Det er kulturministeren, og til slutt Stortinget, som bestemmer. Og snart er det valgkamp.

HVER BY HAR sine forkjempere. Halden frontes av Tom Skjeklesæther, 80- og 90-tallets rootsbølgemann med egen festival i Halden. Trondheim har Åge Aleksandersen, og som første by også en profilert rikspolitiker: Trond Giske. I Oslo er tanken på et museum drevet av klamme trønderrockere en provokasjon i seg selv. Bak Oslos eget alternativ står musikkbransjemannen Svein Bjørge.

ROCK DREIER seg om noe mer alvorlig enn smak. Hvem vi holder med, handler om hvem vi vil være. Å skifte identitet fra Raga Rockers til Halvdan Sivertsen på 80-tallet var uhørt. På samme måte som det i dag er en ugrei sak å skifte ut Vålerenga med Lyn, eller motsatt. Og overløpere er selvsagt det verste av alt. Denne formen for ur-rivalisering, krysset med god gammeldags lokalpatriotisme, har gjort museumsdebatten akkurat så alvorlig som norske identitetsdebatter skal være - med både overløpere og trusler. GRAMO-leder Marianne Antonsen er fra Fredrikstad og Østfold, men har likevel gått inn for Trondheim. Et svik mot Halden og Østfold, mener Tom Skjeklesæther. Den dype stemmen fra Fredrikstad følte seg direkte truet av haldenseren etter en radiodebatt for noen uker siden. En av bakmennene i norsk rock, Sæmund Fiskvik fra Oslo, har gått inn for Trondheim. - Hvor mange sølvpenger han får av Trond Giske, vet bare Fiskvik og djevelen, skrev Erling Fossen her i Dagbladet. Og som om ikke det var nok: Mannen bak Oslo-forslaget er trønder.

LOKALISERINGSDEBATTER er en hjørnestein i norsk politikk. Det skulle derfor et museum til for å få rocken inn i politikken på alvor. Kanskje blir resultatet som det statlige museumssenteret i går antydet, et klassisk politisk kompromiss med godbiten til Trondheim og litt til Oslo, og kanskje en trøstepremie til Halden. Men først skal middelaldrende rockere drive museumsvalgkamp. Rocken er visst blitt godt voksen.