Arver Orkla?

Navn: Finn Jebsen Alder: 50 Yrke: Konserndirektør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De oppfører seg som ville dyr. De verken røyker eller drikker, sier en velinformert kilde om toppledelsen i Orkla: Jens P., Finn Jebsen, Halvor Stenstadvold og Tom Vidar Rygh. Nå har Jens P. utpekt Jebsen til den offisielle tronfølger når han til sommeren tar med seg joggeskoene og genseren for å bli bonde i Asker på heltid.
  • Med de ville kulingkast som rår i norsk næringsliv for tida, er det ikke sikkert at han får det som han vil. Den Heyerdahl-skeptiske delen av styret, representert først og fremst av Christen Sveaas, vil åpenbart oppfatte Jebsens eventuelle opprykk som en forlengelse av Heyerdahl-epoken - den linje som har omskapt Orkla fra et lite gruveselskap til et av Norges største børsnoterte selskap med en omsetning i fjor på 31,5 milliarder kroner, et driftsresultat på 2,2 milliarder og 25000 ansatte.
  • Finn Jebsen kan være morsom når han vil. Men det vil han bare ytterst sjelden. Han er på mange måter næringslivets svar på «Tause Birgitte». Til daglig framstår han som en ytterst korrekt leder med myndighet og personlig tyngde. I 16 år har han sittet i Orklas hovedledelse og vært høyst delaktig i den voldsomme ekspansjonen. «Han er meget vel egnet, han er både analytisk og operativt sterk,» uttalte Halvor Stenstadvold til Dagens Næringsliv da Jebsen for seks år siden ble sjef for Orkla Merkevarer og Denofa Lilleborg.
  • Nå kan Jens P.s strikkejakke bli byttet med skreddersydde dresser fra Saville Row og silkeslips. Han kan bli et selvskrevet medlem av Rimi-Hagens jaktkamerater, om han vil, og kan selv invitere til jakt på elg, rein, hare og rype på sin ikke akkurat beskjedne eiendom i Rendalen. Der kjøpte han 40000 mål sørøst for Renåfjellet i 1996 for fire millioner kroner. Området er på størrelse med Oslo innenfor bomringen.
  • Han er bergenser i eksil, siviløkonom fra Handelshøyskolen i hjembyen og kan skilte med en MBA fra University of California. Han begynte sin karriere i Orkla i 1980 og var allerede året etter økonomidirektør i Orkla Industrier. Han trakk seg fra styrevervet i Aker RGI da Kjell Inge Røkke tok selskapet av børs, men er fortsatt styreformann i Elkem.
  • Blant de ansatte blir han oppfattet som kjølig, fjern og lite inkluderende. Han framstilles også som nådeløs overfor medarbeidere som ikke gjør leksa skikkelig og serverer ham uferdige arbeidsoppgaver. Av alle honnørord som ellers kom i øret under innsamlingen av materiale til denne presentasjonen, var det ett jeg satte hake ved.
  • «Ærlighet.» Det synes å være en sjelden dyd i disse dager.