Arver pappas Saddam-jakt

NEW YORK (Dagbladet ): Lørdag arver George W. Bush pappas krig mot Saddam Hussein. Ti år etter at Bush senior ledet en supermoderne luftkrig mot Irak, er nøkkelpersonene fra Golfkrigen tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs nye utenriksminister Colin Powell og visepresident Dick Cheney får krigen de ga til Bill Clinton tilbake i fanget. General Colin Powell ledet den seks uker lange Golfkrigen i 1991. Dick Cheney var en sentral støttespiller som forsvarsminister i Bush-regjeringen.

Det var natt til i dag for ti år siden granatene begynte å hagle over Irak.

«Kriminell»

I Irak kalles Golfkrigen for «Bush-krigen», og ansiktet til Bush senior er avbildet i mosaikk på bakken foran inngangen til Al Rasheed-hotellet i Bagdad med inskripsjonen «Bush er kriminell». Når sønnen innsettes som USAs 43. president lørdag, er det mye som tyder på at USAs ønske om å avsette Saddam Hussein vil stå høyere på prioriteringslista enn å overta Bill Clintons fredsmeklerrolle i Midtøsten: De anser Saddam som verdens farligste tyrann.

Madeleines råd

Avtroppende utenriksminister Madeleine Albright har rådet sin etterfølger Colin Powell fortsette sanksjonene mot Irak så lenge FNs våpeninspektører ikke slipper inn i landet.

Og Powell har varslet at han vil stramme til sanksjonene betraktelig, og har sagt at Saddam høyst sannsynlig vil være fjernet i løpet av få år.

Det republikanske partiet lovet under presidentvalgkampen at en Bush-regjering vil ha en omfattende plan for avsetting av Saddam Hussein. Hva det innebærer, vil tida vise.

Så langt har USA og England sluppet 500 tonn bomber over Irak siden 1991 til en årlig prislapp på 9 milliarder kroner.

Det eneste alle vet, er at Saddam er lite svekket etter ti år, og bare USA står klippefast på sanskjonskravene som møter motstand i stadig flere land.

Årsaken er at blant annet at FN-sanksjonene har gitt folket i Irak enorme lidelser. Flere EU-land og Russland har nå jevnlige flyginger til Bagdad.

Bill Clintons siste hilsen til Saddam er en bevilgning på over 100 millioner kroner til den splittede Irak-opposisjonen som lever i eksil. Det har skapt røre i den nye Bush-regjeringen: Den nye forsvarsministeren, Don Rumsfield, er for støtte til irakiske eksilpolitikere, mens utenriksminister Colin Powell ikke tror opposisjonen er noen alvorlig trussel mot Saddam Hussein.

<B>ALLTID BEREDT:</B> Sentralt i George W. Bushs nye administrasjon er utenriksminister George Powell (i midten), øverstkommanderende under pappas krig mot Irak, og visepresident Dick Cheney som den gang var forsvarsminister.