Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arvesølvet solgt

Bergesen-rederiet var «vår ære og vår makt» på verdenshavene. Nå selges rederiet til Hongkong - og Sigval Bergesen d.y. snur seg kanskje i sin grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Fetterne Peter C.G. Sundt (58) og Morten Sigval Bergesen (53) vant arvestriden i Bergesen-dynastiet og kronet shippingkarrieren med å føye nye tre milliarder kroner til formuen i går. De sier de tok imot Hongkong-sjekken med tungt hjerte.

DEN ENEVELDIGE HERSKEREN Sigval Bergesen d.y. utpekte i sin tid fetterne Peter Christian Gruner Sundt og Morten Sigval Bergesen til å drive rederiet videre.

Arvingene styrte lenge i deres legendariske bestefars ånd, men de siste åra har de trukket seg mer og mer tilbake fra den daglige driften. De er blant Norges mest formuende menn, og det tar tid både å forvalte og benytte en så gigantisk formue.

Peter C. G. Sundt kan plusse på bankkontoen med 1,96 milliarder kroner etter salget til Hongkong. Bare renteinntektene blir 10 millioner i måneden. Morten Sigval Bergesen sitter igjen med én milliard kroner.

På en pressekonferanse i Oslo i går sa Sundt og Bergesen at det var med tungt hjerte de hadde besluttet å takke ja til budet fra Sohmen-familien i Hongkong. Sundt mente det ville ha vært krampaktig å klamre seg til et rederi som ikke lenger var det gamle, tradisjonsrike familieselskapet.

BERGESEN-MILLIARDÆRENE anvender sin rikdom på ulikt vis. Peter C.G. Sundt er den eksentriske livsnyteren som handler dyre biler som andre bytter skjorte. Morten Sigval Bergesen viser ikke fram formuen på samme måte og lever mer tilbaketrukket.

Salget av Bergesen setter punktum for en omstridt skipshistorie. Sigval Bergesen d.y. bygde seg opp i Stavanger, der han var byens mektigste mann. Når han sa hopp, så hoppet politikerne.

MANGE VAR STOLTE av Bergesen. Norske skip på alle verdenshav ga sjølfølelse og stolthet, enten du var bonde i Gudbrandsdalen eller fisker på Smøla.

Peter C.G. Sundt fortalte til Dagbladet i 1996 at for hans bestefar var den høyeste form for kultur å høre «Ønskekonserten» i radioen. Hver mandag ble en del av familien innkalt for å høre programmet sammen med rederen. Yndlingsplata var «Gryta hennar mor».

- Petter, hvordan kan jeg få høre den i radioen oftere? spurte Sigval en dag. Sundt forteller at han donerte noen penger til NRK, og etter det ble «Gryta hennar mor» spilt hver uke.

MYE PENGER FØRER alltid bråk med seg, og Bergesen-arvingene har stridd mye med sin slekt. Plagsomt kan det også være å skille seg. Peter C.G. Sundt viste fram noe av sin luksus i Se og Hør. Det gikk fram at han for tida var enslig. I dagene etter dumpet det inn bunker med brev fra damer som gjerne ville treffe den hyggelige mannen.

Bergesen-arvingene har nå penger nok til å kjøpe seg alt de måtte ønske, men kanskje ikke den lykke og sjelefred som Arne Garborg skriver om.

FORNØYD: En smilende og sjarmerende Andreas Sohmen-Pao (i midten) lovte å bygge videre på Bergesens virksomhet da han i går presenterte World Wide Shippings planer for overtakelsen av det norske rederiet. Petter C.G. Sundt (til venstre) og Morten Sig. Bergesen (til høyre) var mer vemodige i sin opptreden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media