AS Krig: Krigsprofitøren

Etter denne videoen er den skandaliserte leiesoldaten Tim Spicer (53) i søkelyset igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Trofévideoen» ble filmet på en av innfartsveiene til Bagdad.

Fra bagasjerommet på en militærbil filmes hvordan en Mercedes legger seg ut i høyrefilen for å kjøre forbi en drosje, da et maskingevær i bagasjerommet på militærbilen åpner ild. Sjåføren i Mercedesen mister kontrollen og krasjer bilen i drosjen. I panikk løper drosjesjåføren og de tre passasjerene ut, mens sjåføren i Mercedesen sitter urørlig igjen i bilen.

I et annet klipp på den samme videoen treffer kuleild fra maskingeværet veien bak militærbilen. Flere biler svinger unna for å unngå kulene, og en av bilene skjener av veien etter å ha blitt truffet.

Den 27 sekunder lange videoen med lydsporet fra Elvis Presleys «Mystery Train» ble lagt ut på en nettside for ansatte i Aegis Defence Service. Selskapet er et av de største private leiesoldatselskapene i Irak.

Drepte ubevæpnet 18-åring

Sjefen for Aegis Defence Services er Tom Spicer, en tidligere oberstløytnant i den britiske hæren.

I hæren ble han kjent som oberstløytnanten som stod ansvarlig for drapet på en ubevæpnet 18-åring i Nord-Irland.

Siden 1996 har han vært leiesoldat for enhver som har nok penger til å betale ham. Som leiesoldat har han gjentatte ganger vært i søkelyset etter å ha brutt FNs våpenembargo i Sierra Leone og for å ha utløst kupp mot regjeringen i Papua Ny-Guinea.

SKANDALEVIDEO: Her blir sivile irakiske biler beskutt fra leiesoldatenes bil. Videobildene fikk Pentagon til å innlede etterforskning. Foto: Aegisiraq.co.uk
SKANDALEVIDEO: Her blir sivile irakiske biler beskutt fra leiesoldatenes bil. Videobildene fikk Pentagon til å innlede etterforskning. Foto: Aegisiraq.co.uk Vis mer

Likevel ga Pentagon 25. mai 2004 hans da bare ett år gamle selskap Aegis Defence Services den største sivile kontrakten i Irak.

Kontrakten på opptil 293 millioner dollar ga Aegis i oppdrag å koordinere de private sikkerhetstyrkene som opererer i dag, og å sørge for opptil 75 egne livvaktoppdrag hver dag. Kontrakten ga selskapet ledelsen over all sikkerhet rundt gjenoppbyggingsprosjekter i Irak helt frem til 2007.

- Denne kontrakten har irsk blod på seg, sa Sean McManus i organisasjonen Irish National Caucus i Washington.

Forsvarte drapet i retten

Drapet på Peter McBride i Belfast 4. september 1992 har forfulgt Tim Spicer siden.

McBride var 18 år gammel og ubevæpnet, da han ble stoppet av soldater i britenes Scots Guards ved en kontrollpost i byen. 18-åringen var på vei bort fra kontrollposten etter å ha blitt ransaket da soldatene skjøt ham i ryggen. Soldatenes befal var Tim Spicer.

To soldater ble senere dømt for drapet, men ble løslatt fra fengslet etter å ha sonet bare tre og et halvt år av straffen. Spicer forsvarte under rettssaken drapet på 18-åringen, og sa at hans menn hadde forsøkt å stanse en terrorhandling og at de handlet innenfor loven og i henhold til sin militære trening.

Etter dommen drev han intens lobbyvirksomhet for å få sine soldater løslatt.

Det er aldri blitt tilgitt i det katolske Nord-Irland.

AS krig

I oktober 1996 møtte Spicer oljemannen Anthony Buckingham og anti-terror-rådgiveren Simon Mann til lunsj på en italiensk restaurant ved Kings Road i Chelsea.

«Tony spurte meg om jeg ville være interessert i å starte en organisasjon som senere er kjent som et privat militært selskap,» skriver Spicer i sin selvbiografi «An Unorthodox Soldier».

De to tidligere eks-militære Buckingham og Mann drev allerede leiesoldatselskapet Executive Outcomes. Men etter flere kontroversielle krigsoperasjoner, og etter at fire av Executive Outcomes leiesoldater ble fanget av UNITA i Angola i november 1995, trengte de to en ny front på selskapet. De døpte det om til Sandline International og satte Tim Spicer i førersetet.

Slo ned opprør i Ny-Guinea

Bare fem måneder etter lunsjmøtet stod Sandline-sjef Tim Spicer, ikledd krøllete jeans og blekblå skjorte, for retten i Papua Ny-Guinea,. Hans koffert, som ble lagt frem som bevis i retten, inneholdt 400.000 dollar i kontanter.

I 1989 hadde lokale landeiere på øya Bougainville nordøst for hovedstaden Port Moresby stengt en kobbergruve i protest mot miljøødeleggelser, og for å erklære uavhengighet fra Papua Ny-Guinea. Borgerkrigen som oppstod krevde de neste åtte årene mer enn 20.000 liv. For regjeringen, som fikk 44 prosent av sine inntekter fra gruven, var den mangeårige konflikten om Bougainville kostbar.

24. februar 1997 ble det kjent at regjeringen hadde betalt Sandline International 36 millioner dollar for å slå ned opprøret.

Det fikk hærsjef Jerry Singarok til å protestere. Han mente at pengene ville vært bedre brukt på hans underbetalte soldater. Statsminister Julius Chan svarte 17. mars med å sparke Singarok og true med riksrettssak.

De neste dagene gikk tusener av mennesker ut i gatene i Port Moresby for å støtte Singarok og fordømme leiesoldatene. De sivile demonstrantene ble beskyttet av politistyrkene lojale mot statsministeren, av soldater lojale mot hærsjefen.

Spicer og hans leiesoldater ble arrestert av militære styrker kort tid etter at de kom til landet. Det australske flyvåpenet tok et russisk Antonov lastefly i arrest, som etter planen skulle fly helikoptre og våpen til Sandlines soldater.

Oppdrag: Psykologisk krigføring

Mandag 24. mars møtte Tim Spicer i retten i Port Moseby, anklaget for ulovlig våpeninnehav. Pengene i hans koffert ble lagt frem som bevis på avtalen mellom leiesoldatene og regjeringen. I retten avslørte Spicer at hans oppdrag blant annet var psykologisk krigføring med russiske angrepshelikoptre mot sivilbefolkningen på Bougainville.

To dager senere gikk statsminister Chan av.

Spicer blir løslatt 27. mars etter at den britiske regjeringen lovet parlamentarisk gransking av Sandline International.

Nye kupp-planer 

Et halvt år senere, sommeren 1997 kjørte Tim Spicer rundt i Vancouver med den thailandske forretningsmannen Rakesh Saxena, da hans passasjer måtte stoppe på en lokal politistasjon for å melde seg.

«Det viste seg at den thailandske regjeringen forsøkte å få Saxena utlevert fra Canada etter anklager om underslag, og mens myndighetene ventet på å deportere ham, måtte han melde seg for den lokale politistasjonen hver dag,» skriver Spicer senere i sin selvbiografi.

Saxena hadde invitert Spicer for å snakke om sine diamantgruver i Sierra Leone. Ett år tidligere var Sierra Leones president Ahmed Tejan Kabbah avsatt ved et blodig kupp. Saxena trengte leiesoldater for å ta tilbake gruvene fra opprørerne.

Turen innom politistasjonen avskrekket ikke Spicer.

Noen uker etter kjøreturen forverret Saxenas problemer seg. Han ble arrestert med et falskt pass tilhørende en død serber, og ble fengslet for å ha forsøkt å rømme landet.

Men Spicer gikk videre med militærkuppet Saxena hadde gitt Sandline 1,5 millioner kroner for å delta i.

«Det var 35 tonn militært utstyr i magen på Boeing 727-flyet da det gikk inn for landing. Flyet ble operert av Ibis Air, et vanlig syn i krigsoner på det mørke kontinentet. Lastedørene åpnet seg og nigerianske soldater lastet av kasser med AK-47-rifler. For oberstløytnant Tim Spicer, en tidligere gardesoldat som var blitt frilanseventyrer, var øyeblikket kommet», skrev Sunday Times om operasjonen i 1997. I tillegg til våpnene til Kabbahs styrker, ga Spicers firma Sandline opplæring for 40.000 geriljasoldater i samarbeid med den nigerianske hæren.

Minst 200 mennesker, mange av dem sivile, ble drept da Kabbahs gerilja sammen med den nigerianske hæren styrtet kuppmakerne i mars 1998.

- Sandlines kupp i Sierra Leone sparte tusener av uskyldige liv, hevder Doug Brooks i International Peace Operations Association (IPOA), en lobbyorganisasjon for private militære selskaper. - De var bemerkelsesverdig effektive. Deres mål om å gjeninnsette den demokratisk valgte regjeringen ble nådd. De holdt en lav profil, men spilte en kritisk rolle i kuppet.

Ifølge Vancouver Sun var mange kanadiere sjokkert da det ble avslørt at Saxena kunne planlegge og finansiere statskupp i Afrika mens han ventet på utlevering for underslag. Men Saxena svarte avisen at det ikke var noen ting i hans kausjonsbetingelser som hindret ham i det.

- Om det var en lov mot det, ville jeg ikke ha gjort det, sa Saxena.

Opprør i Storbritannia

Kuppet i Sierra Leone skapte opprør også i Storbritannia, der Sandline International allerede var satt under gransking etter fadesen i Papua Ny-Guinea.

I mai 1998 sendte Channel 4 en knusende dokumentar om Spicers leiesoldatvirksomhet.

- Den nye typen leiesoldat er en leiesoldat for kommersielle interesser som vil utbytte verdens mineralressurser, het det i programmet, der det også ble hevdet at selskapets operasjoner var kjennemerket av at mange sivile ble drept og at etter at leiesoldatene dro hjem, var landene de hadde jobbet i ustabile og delt - og langt fattigere.

Tre dager etter dokumentaren lanserte Sandline sine nettsider.

Det var første ledd i en PR-krig som toppet seg med publiseringen av Tim Spicers selvbiografi «An Unorthodox Soldier» året etter, der Spicer presenterte seg selv som den «moderne, legitime versjonen av den nye leiesoldaten».

Spicer tapte første slaget i PR-krigen.

I 1999 kom den parlamentariske granskingskommisjonen til at han gjennom våpenlasten hadde brutt FN og Storbritannias våpenembargo overfor Sierra Leone. Spicer fastholdt at han var ukjent med embargoen, og at han hadde handlet med regjeringens vitende.

Få måneder etter granskingskommisjonens rapport, sluttet han i Sandline.

Reddet av nordmann

Det var nordmannen Per W. Christensen som i 2002 åpnet dørene til den amerikanske forsvarsindustrien for Spicer.

Da hadde Spicer i mellomtiden startet flere mislykkede selskaper. I 2000 startet han et nytt selskap med navnet Crisis and Risk Management Ltd. Året etter skiftet han selskapets navn til Strategic Consulting International Ltd (SCI). Like etter opprettet han havnesikkerhetsselskapet Trident Maritime, uten selv å ha noen erfaring fra området.

Den norske shippingmannen Per W. Christensens 16 år gamle selskap Hudson Maritime i New Jersey fikk i 2002 en kontrakt fra det amerikanske Departementet for hjemlandets sikkerhet. Selskapet hadde solid erfaring med arbeid fra kriser som Exxon Valdez-ulykken, og kontrakten med sikkerhetsdepartementet gikk på terrorsikring av amerikanske havner.

Christensen trengte noen som kunne sikkerhet. Han ringte Spicer.

- Noen i forsikringsverdenen i London ga meg Spicers navn. Jeg visste han hadde et temmelig fargerikt rykte, men han kjenner til skarp sikkerhet, så vi satte opp en joint venture sammen, har senere Christensen fortalt ICIJ.

De slo sine selskaper sammen til Hudson Trident.

På telefon fra New Jersey sier Christensen til Dagbladet.no at samarbeidet nå er over.

- Det ble avsluttet for over ett år siden. Men jeg skal i et møte nå, jeg ringer deg i morgen, sier Christensen.

Han ringte ikke tilbake og besvarte ikke senere henvendelser fra Dagbladet.no.

Sikkerhetsstyrke på 600 menn

Kontrakten for havnesikring ble Spicers døråpning til den lukrative amerikanske militærindustrien.

Med Hudson Trident inne i det amerikanske anbudssystemet, etablerte Spicer og hans kolleger Aegis i samme bygning og med samme telefonnummer som Hudson Triden - med formål å yte private militære tjenester.

To år senere, 25. mai 2004, fikk det da bare 2 år gamle selskapet Aegis den største private sikkerhetskontakten i Irak.

Etter kontrakten skulle Aegis hyre inn en sikkerhetstyrke på rundt 600 bevæpnede menn. Selskapet skulle også samordne operasjonene til 60 andre private militære selskaper som allerede jobbet i Irak, og deres 20.000 ansatte, og sørge for sikkerheten ved irakiske fengsler og oljefelter.

Amerikanske senatorer protesterte

I august i fjor skrev fremtredende senatorer som John Kerry, Teddy Kennedy, Hillary Clinton, Chris Dodd og Charles Schumer brev til forsvarsminister Donald Rumsfeld for å få ham til å se nærmere på avtalen med Aegis.

Senatorene trakk frem drapet på McBride, og ba forsvarsministeren sjekke at Aegis oppfylte kravene til regjeringskontraktører. De ville også vite om Bush-administrasjonen hadde sjekket Spicers bakgrunn før de ga hans selskap kontrakten.

Senatorene ville vite hvilken rolle Aegis hadde spilt i mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengslet.

«I lys av avsløringene av fangemishandling i Irak, er det viktig at USAs handlinger, enten det er av militært personell eller kontraktører, respekterer loven. Det er problematisk at regjeringen gir en kontrakt til en person som har en historie av å bruke overdreven makt mot sivilbefolkningen,» heter det i brevet.

Sterk kritikk av Aegis

«ADVARSEL. HOLD AVSTAND. AUTORISERT FOR Å BRUKE DØDELIG MAKT,» advarer store plakater bak amerikanske militærkjøretøyer i Irak. Den samme type advarsel står bak på kjøretøyer fra AEGIS.

Private sikkerhetselskaper på kontrakt fra Pentagon skal følge samme regler før de åpner ild som amerikanske militære.

Men allerede i mars i år kom den amerikanske generalinspektøren i en rapport med sterk kritikk av Aegis Defence Services for å bruke ukvalifisert personell i Irak og for at deres soldater ikke fulgte reglene for tjenestegjøring.

Adnan Tawfiq i Iraks innenriksdepartement sier til Sunday Telegraph at departementet har fått en rekke henvendelser fra pårørende etter irakere som er skutt og drept av private selskaper.

- Når private sikkerhetselskaper dreper irakere kjører de bare vekk og ingenting blir gjort. Noen ganger ringer vi selskapene og de benekter alt. Familiene deres får ingen penger eller kompensasjon. Jeg tror vi har hatt 50-60 slike tilfeller, sier Adnan Tawfiq i innenriksdepartementet.

OPPDRAGSGIVER: Statsminister Julius Chan på Papua Ny-Guinea måtte gå da det i 1997 ble kjent at han hadde leid inn Tim Spicer og hans leiesoldater.
OPPDRAGSGIVER: Sierra Leones president Ahmed Tejan Kabbah og viseforsvarsminister Samuel Hinga Norman (bak) leide inn Tim Spicers leiesoldater for å ta tilbake makten i landet etter et blodig militærkupp.
SKANDALISERT: Her forlater den britiske leiesoldatsjefen Tim Spicer rettsalen i Papua Ny Guinea i 1997, etter å ha ledet en operasjon som førte til regjeringsjefens avgang.