Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

A/S Monica

Hold fast, nå er Monica her igjen. I dag presenteres hennes bok i Oslo, som i New York, London, Tel-Aviv og Singapore. I kveld skal vi se utdrag av hennes to intervjuer med ABC og Channel Four samt TV-debatter om fenomenet mellom professorer og mediefolk. Men det er i New York alt bestemmes rundt A/S Monica. Og enda er det noen uker til hun er her laiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo, Monica er i ferd med å bli big business. For så vidt kan man si at hun representerer en ny vri på det Amerika er mest kjent for: Det som kan kommersialiseres, blir kommersialisert. Der er det jo dollaren sammen med loven og sheriffen som holder nasjonen sammen. Men på det globaliserte marked, der ikke bare dollar, men også pund, kroner, yen og andre konvertible valutaer er fellesnevneren, åpner det seg enorme muligheter for den som har noe lettselgelig å tilby. Og siden den globale landsby USA også er verdens eneste supermakt, er det et godt utgangspunkt for et salgbart drama at mannen som styrer knappen som bestemmer om vi alle skal utryddes, også viste seg å tukle med andre knapper.

  • Så nå skal Monica A/S ut på verdensmarkedet. Første skritt var å lage en ny versjon av president Bill Clintons unge elskerinne. Boka gjør henne til en ung kvinne i en vanskelig fase av livet som ble et offer for maktkampen i Washington. Tidligere var hun den enkle overklassejenta med forkjærlighet for erotisk lek som erobret et lett bytte i Det hvite hus. Nå framstilles hun som en tenksom, klok og velutdannet jente som har evnen til å se både seg selv og erotikken i anlytisk tilbakelenthet. Slik skal hun appellere til flest mulig kjøpere, og dempe inntrykket av en som lukrerer på sin egen og presidentens kåtskap. Monica selv ser en parallell mellom seg og prinsesse Diana. «Jeg er ikke prinsesse i kongelig forstand, men jeg ble også forrådt av en mann som sa han elsket meg,» skal hun ha sagt ifølge en nokså usikker britisk kilde. Men hva betyr vel autentisitet når grensen mellom fakta og fiksjon likevel er opphevet? I kveld kommer hun i alle fall til å si unnskyld til Hillary og Chelsea. Slik vil såpeoperaen nå sitt klimaks.
  • For nå dreier det seg for alvor om trivialfortelling for de store masser. Politikken er ute av Monica-skandalen. Derfor får vi antakelig høre at TV-selskapene som har henne på videobånd oppnår nye rekorder i seeroppslutning. Høy rating er en forutsetning for videre investeringer i A/S Monica. Men sikker kan ingen være på hvordan det går. Mens riksrettssaken pågikk, kom det jo klare signaler om at amerikanerne var lei av hele Monica-greia med alle tabuordene, landets president i pinlige situasjoner og den sleske Ken Starr som drivkraften det hele spant rundt. Nå dreier det seg om penger. Derfor er hvert eneste intervju, hver eneste avis og magasin som har fått tilgang til utdrag av Monicas bok, og hver eneste presentasjon, nøye gjennomtenkte detaljer i en strategisk plan utviklet for å gi oppmerksomhet og salg, og i siste omgang maksimal avkastning.
  • Og Monicas historie er nok mer salgbar som ballade enn som politikk. Men som offer er hun først og fremst et resultat av et system der politikken regelmessig ender i jussen, og der jussen ender i kommers. Systemet er slik at blir du fanget av rettsvesenet, må du velge mellom fengsel eller dyre advokater, eventuelt begge deler. Her ligger drivkraften bak dagens verdensomspennede PR-jippo. Monica Lewinsky sitter igjen med mange millioner i advokatregninger. Hennes eneste mulighet for å gjøre opp for seg er at hun kan omsette sin trivielle fortelling i penger. I beste fall gir det også litt til overs både til henne og hennes mange nye hjelpere.
  • Monica-balladen er et drama som forandret amerikansk politikk. Ikke siden The founding fathers laget konstitusjonen har grunnleggende spørsmål knyttet til forholdet mellom statsmaktene vært så grundig belyst og debattert. Men saken har også flyttet merkesteiner på mange andre plan. Den har gjort det private offentlig, den har politisert erotikken. Og, som det heter i en artikkel i Amercan Journalism Review, den har gjort pornokongen Larry Flynt til verdens dagsordensetter. Men A/S Monica kan bli det mest profitable resultat av hyrdestundene i selve Den amerikanske katedralen, nemlig Det ovale rom i Det hvite hus.