Åsa - gudinnen i Knutby

Hun kalles «Kristi brud», er åndelig leder blant de hundre sjelene i menigheten i Knutby og skal ha hatt drapstiltalte pastor Helge Fossmo som kjærlighetsslave og stand-in for Jesus. Mystiske Åsa Waldau (38) vitner i drapssaken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNUTBY/UPPSALA (Dagbladet/Expressen): Hun står bak gardinene og følger skuddprøvene i pastorvillaen under rettens befaring tirsdag.

Åsa Waldau har aldri latt seg intervjue. Nå må den myteomspunne kvinnen tre fram i offentligheten - i tingretten i Uppsala.

Hun er et nøkkelvitne i drapssaken mot pastor Fossmo og barnepiken Sara Svensson. Hun er søster til drapsoffer og pastorens siste kone, Alexandra.

Isfront til Fossmo


Det nære og intime forholdet til Helge Fossmo er borte og erstattet med en isfront. Han anklager «Kristi brud» for hjernevasking og maktmisbruk. I sin forklaring i retten hevdet den drapstiltalte pastoren at Åsa Waldau kalte ham for sin kjærlighetsslave.

Han skal ha vært en slags jordisk stand-in for Jesus i sitt intime forhold til «Kristi brud» - uten at de hadde samleie, ifølge pastoren.Åsa Waldau har reagert kraftig på Fossmos uttalelser og skal ha følt seg nesten som mistenkt i forbindelse med udådene i Knutby. Hun vil trolig slå hardt tilbake når hun forklarer seg i tingretten i dag - med de drapstiltalte Helge Fossmo og Sara Svensson bare noen meter unna.

- Utvalgt av Gud


Åsa Waldau skal ha virket maktsyk og omtalt seg selv som utvalgt av Gud. Hun skulle reise verden rundt i privatfly og fortelle at hun var «Kristi brud», ifølge et tidligere medlem i menigheten.

Kvinnen forteller i politiavhør at Åsa Waldau hadde spådd seg selv: Jorda skulle gå under, men hennes nærmeste overleve. Hun skulle bare være vakker og ikke ha dagligdagse plikter.Hvorfor skulle ikke hun være «Kristi brud» når Jesus valgte verdslige Maria?

Expressens Olle Eriksson er den eneste som har fått Åsa Waldau i tale. Hun ville ikke intervjues, men han fikk være til stede under en samtale mellom vennene i menigheten. På spørsmål om hvem Åsa Waldau er, svarer Eriksson dette til Dagbladet:

- Hun er en karismatisk person. Alle blir stille rundt bordet når hun prater. Til og med pastorene i menigheten ser på henne før de tar ordet. Hun har stor makt og er en slags åndelig leder for menigheten. Åsa Waldau er gift, har to barn og bor et steinkast fra pastorens villa der hennes søster ble drept. Da drapene skjedde var ekteparet Waldau på weekendtur til London. I ettertid har begge reagert på at pastoren bestemte tid for avreise - januarhelga som skulle bli blodig i Knutby.

Tidlig kallet av Gud


Den 38 år gamle tobarnsmoren er født i Örebro, i et vanlig hjem uten kristen påvirkning. Hun kom med i pinsemenigheten da hun var seksten år og foreldrene hadde skilt seg. I politiavhør har hun forklart at hun allerede da kjente seg kallet av Gud til å gi vitnesbyrd.

Bak en stengt soveromsdør i Uppsala holdt Åsa lange, nattlige sjelesorgsseanser med jenter og gutter i tenåra, som så henne som sin åndelige leder. Etter hvert ble dette et så stort problem for menigheten i Uppsala, at de bestemte seg for å sparke henne ut fra pinsemenigheten i byen. Da hun i 1993 skilte seg fra sin første mann, fikk de en begrunnelse.

Flyttet til Knutby


Da hadde hun allerede møtt den ti år yngre Patrik Waldau. Patrik var på det tidspunktet bare 16 år. Han var fra Knutby og det ble naturlig for det nye paret å flytte dit etter at Åsa var kastet ut fra Uppsala-menigheten. Hun tok straks over som leder for menigheten i Knutby.

- Åsa var ansatt som barnepastor, men vi forsto fort at hun ikke følte for denne oppgaven. Hun ville arbeide med eldre ungdommer, sier Kent Kramnell som arbeider som konsulent i pinsebevegelsen i Sverige.

Han mener bakgrunnen for mye av det som har skjedd i Knutby de siste åra kan spores tilbake til åra i Uppsala, der hun fikk et intimt forhold til sine undersåtter, som så veldig opp til henne.I flere år var Åsa Waldau pastor. I politiavhør sier hun at hun har trådt tilbake som pastor, men fortsatt er lønnet av menigheten i Knutby.

Åsa Waldau har forklart at hun opplevde en slags søskenkjærlighet til Helge Fossmo. De hadde et godt forhold etter at han kom til Knutby i 1997. To år seinere skal hun ha blitt forlovet med Jesus - under en hemmelig seremoni som Helge Fossmo sto bak. Etter det var hun «Kristi brud». Flere i menigheten skal ha reagert på hennes hemmelige møter med pastoren.

Dødsdrømmer


«Kristi brud» har forklart seg om Helge Fossmos mange drømmer: Han hadde på forskjellige tidspunkter drømt at begge konene sine skulle dø. Hennes nære forhold til pastoren varte fram til arrestasjonen, da var det slutt på meldinger om at «jeg elsker deg».

Åsa Waldau har reagert kraftig på påstander om at hun var med å forfalske en obduksjonsrapport familien til Fossmos første kone ville se etter at hun døde i badekaret før jul i 1999.

Hun har også avvist kjennskap til den drapstiltalte pastorens ville sexeskapader med barnepiker og andres koner.

I politiavhør den 16. mars i år sier hun på hypotetisk spørsmål fra forhørslederen om pastoren hadde planlagt drapene på sine to koner, at det var en sterk logikk i at hennes ektemann var bortreist. Han var nemlig alltid den som stilte spørsmål straks noe hadde skjedd.

I dag får «Kristi brud» spørsmål i retten - mange venter spent på hva hun vil svare.