Åsa korsfestet pastor Fossmo

«Kristi brud» - Åsa Waldau (38) - korsfestet pastor Helge Fossmo. Uten å nøle naglet hun ham til udådene i Knutby. - Han levde et dobbeltliv og lurte oss. Dumme, naive meg! utbrøt hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet): I to og en halv time forklarte hun seg i tingretten i Uppsala i går. Rørt, men rolig: Åsa Waldau er storesøster til drepte Alexandra, pastorens siste kone. Nå viser menighetens åndelige leder ingen nåde mot sin tidligere helt. Den drapstiltalte pastoren stirret rett fram, delvis mot Åsa og noterte hele tida. Han var uttrykksløs da karakteristikkene av ham trillet ut av «Kristi bruds» munn.

Nektet for sex

Hun nektet bastant for å ha hatt et hemmelig sexliv med pastoren, men forklarte at de hadde et svært nært forhold og at det var vanlig å bruke ord som «jeg elsker deg» i menigheten.

- Jeg var fascinert av Helge. Jeg elsket hans uttrykksmåte, han var varm. Nå kjenner jeg meg lurt. Jeg var aldri kjær i ham, forelsket, sa Åsa Waldau.

Helge Fossmo har forklart at han var stand-in for Jesus og at de hadde hatt et intimt forhold.

Den 38 år gamle lederskikkelsen i Knutby-menigheten innrømmet at hun i en periode hadde vært - eller prøvd å være - en slags «Kristi brud». Det var pastor Fossmo som hadde opphøyet henne til denne rollen. Hun gikk også under navnet «dronning Tirsa».

- Jeg fortalte det til feil personer jeg hadde tillit til. I dag lyder det bare barnslig og usselt, sa Åsa Waldau.

Hun angrer bittert at hun hadde trodd hun kunne bli Jesu utvalgte på jorda. Hun hevder at Fossmo må ha tenkt at han kunne kue eller opphøye henne. Han valgte det siste: - Han utførte sin makt bak min rygg.

Det store sviket

- Hvordan ser du på Helge i dag? spurte forsvarsadvokat Ola Nordström og fikk svar:

- Jeg føler meg veldig sviktet. Jeg forakter det jeg har hørt. Tenk på hvordan han har løyet... Han har drevet et dobbeltspill, sa «Kristi brud».

Kort tid etter at hennes lillesøster Alexandra ble skutt og drept i januar i år, gikk det opp et lys for menigheten. Det utenkelige hadde skjedd. Og det var ikke bare drap og drapsforsøk. Nabo og gifte Anette Linde fortalte at hun hadde hatt hemmelige stevnemøter med Fossmo. Hennes mann, Daniel Linde, ble også skutt av Sara Svensson den januarnatta, men overlevde. Anette ble arrestert og mistenkt, men er nå renvasket. Hun og mannen er fortsatt i menigheten i Knutby.

- Vi gråt og ba i menigheten, sa Åsa Waldau etter at pastor Fossmos seksuelle atferd ble avdekket og mordmistankene styrket.

«Kule» visjoner

Åsa Waldau var fascinert av drivkraften til Helge Fossmo og syntes han hadde «kule» visjoner. Forholdet ble litt mer distansert etter at hans første kone, Helen, ble funnet død i badekaret i 1999.

- Helge sa at Helen var uren og var tatt hjem til Gud. Det skapte frykt, sa Åsa Waldau.

Noen dager etter at pastorens kone var død, skal Fossmo ha sagt at han ville gifte seg med Alexandra. Storesøster Åsa la ikke skjul på at hennes femten år yngre søster var betatt av pastoren:

- En ære å få ham

- Hun elsket ham, og synes det var en ære å få ham. Hun ble en fin mor, fortalte Åsa Waldau med tårer i øynene.

Så gjentok mønsteret seg - med drømmer og dødsfall. Pastoren snakket om at Alexandra skulle hjem til Gud og at han skulle gifte seg på nytt.

- Han virket mer stresset og oppjaget enn lei seg. Jeg ble støtt, sa Waldau om Fossmo i dagene før han ble arrestert for drapet på Alexandra i januar.

Hans siste store hemmelige kjærlighet Anette skal forklare seg som vitne i retten i neste uke.

LUNSJPAUSE: Åsa Waldau -<wbr> «Kristi brud» -<wbr> forklarte seg i to og en halv time i tingretten i går.
ENKELT KLEDD: I svarte bukser, med rød T-<wbr>skjorte dekorert med tre hvite hjerter vitnet Åsa Waldau i går.