Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asbest-alarm på norsk gassanlegg

Snøhvit-arbeidere til legesjekk, deler av byggingen stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da rustne flenser på prosessanlegget som nå bygges på Melkøya ble analysert for å finne årsaken til rusten, ble det slått alarm. Midlertidige pakninger som har blitt montert ved Dragados-verftet i Cadiz i Spania inneholdt det kreftframkallende stoffet asbest, skriver Stavanger Aftenblad.


Sjokk-oppdagelsen skjedde ifølge avisa for en knapp måned siden, og alt arbeid på området ble stanset da asbest-alarmen var et faktum. På grunn av de helseskadelige effektene av det utbredte isolasjonsmaterialet ble all bruk og håndtering av asbest forbudt i Norge i 1985, og året etter inntrådte et forbud mot import.

Ifølge Statoil og Aker Kværner skal gift-pakningene ikke ha utgjort noen akutt helsefare for «et mindre antall» arbeidere som har vært eksponert for stoffet. De har imidlertid fått helsemessig oppfølging for sikkerhets skyld.

- Dette er et potensielt farlig stoff som overhodet ikke skal være til stede i et anlegg. Vi har startet undersøkelser overfor den spanske leverandøren for å finne ut hvordan dette kunne skje, sier informasjonsleder Sverre Kojedal hos Statoil i Hammerfest til Stavanger Aftenblad.

Asbestfunnet har ført til betydelige forsinkelser for arbeidet på milliardanlegget, men utbyggerne hevder det er mulig å jobbe inn forsinkelsen så fristene overholdes. Snøhvit-prosjektet er allerde preget av flere enorme budsjettsprekker.

Teknologibedriftenes Landsforening har tidligere hevdet at Norge taper over en milliard kroner på at den store Snøhvit-kontrakten gikk til Cadiz-verftet i stedet for en norsk utbygger.

MILLIARDSPREKKER: Forsinkelser i det allerede svært hardt pressede Snøhvit-prosjektet kommer kommer svært lite beleilig for Statoil-ledelsen. Foto: SCANPIX
MILLIARDSPREKKER: Forsinkelser i det allerede svært hardt pressede Snøhvit-prosjektet kommer kommer svært lite beleilig for Statoil-ledelsen. Foto: SCANPIX Vis mer