I SRI LANKA: Det rammede Shangri La hotellet er i bakgrunnen på bildet. Hotellet Kingsbury, som også ble rammet av eksplosjon søndag, er det som ligger bak trærne. Asbjørn Drengstig bor i dette området. Foto: Privat
I SRI LANKA: Det rammede Shangri La hotellet er i bakgrunnen på bildet. Hotellet Kingsbury, som også ble rammet av eksplosjon søndag, er det som ligger bak trærne. Asbjørn Drengstig bor i dette området. Foto: Privat Vis mer

Asbjørn (48) var på nabohotellet da det smalt

Asbjørn Drengstig satt på hotellet da det eksploderte på tre av hotellene i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag ble Sri Lanka rammet av åtte eksplosjoner. Myndighetene sier at de har identifisert gjerningspersonene i ekstremistgruppa som de mener står bak angrepene. Sju personer er pågrepet.

Minst 207 personer har så langt mistet livet, og mer enn 450 er fraktet til sykehus. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide opplyser til NTB at om lag 400 nordmenn har registrert seg som reisende på Sri Lanka.

Det var tre kirker og tre luksushoteller som først ble rammet av eksplosjonene tidlig søndag morgen. I 11-tida ble det meldt om ytterligere to angrep.

Asbjørn Drengstig satt på hotellet Cinnamon Lake Side da det brøt ut eksplosjoner på hotellene Shangri La, Kingsbury og Cinnamon Grand. Cinnamon Lake Side er søsterhotellet til sistnevnte.

Alle disse hotellene ligger i samme område, forteller Drengstig. Han var dermed ikke langt fra stedet der flere mennesker ble drept og skadd søndag.

- Det går greit her. Det er litt vakuum og vi vet ikke hva som skjer. Det gjelder å holde hodet kaldt og tenke klart, sier han til Dagbladet.

VAR PÅ HOTELLET: Asbjørn Drengstig var rett i nærheten da det smalt. Foto: Privat
VAR PÅ HOTELLET: Asbjørn Drengstig var rett i nærheten da det smalt. Foto: Privat Vis mer

Ble evakuert

Han og familien ble evakuert fra hotellet sitt da meldingen om eksplosjonene kom. Dette var klokka 08.30 lokal tid.

De ble, ifølge Drengstig, bedt om å gå ut av hotellet, men fikk ikke forlate hotellområdet.

- Det virker som at de ansatte også ble litt lammet av hendelsen, sier han.

Han skal egentlig hjem til Norge med fly i natt, men det er innført portforbud fram til klokka 06 mandag. Flyplassen er også stengt.

- Nå er internett ustabilt og alle sosiale medier stengt, så kommunikasjonen er vanskeligere nå enn i formiddag, sier han.

EKSPLOSJONER: Søndag morgen melder lokale medier på Sri Lanka at minst seks eksplosjoner har funnet sted i og rundt hovedstaden Colombo. Eksplosjonene har rammet tre kirker og tre hoteller, ifølge Sky News. Video: CNN Vis mer

- Veldig overraskende

Drengstig har jobbet i Sri Lanka i 20 år. Han regner med at han har vært i landet rundt 110 ganger.

- Det er veldig overraskende at dette skjer. Det var mer normalt med uroligheter under borgerkrigen fra 1999 til 2009. Dette er nok det dødeligste som har skjedd siden da. Det er veldig alvorlig, sier 48-åringen.

Det skremmer ham at hotellene virker å være tilfeldige, økonomiske mål.

- Kirkeangrepene må jo være religiøst motivert, men man vet jo aldri hvilke hoteller de velger.

BOR PÅ SRI LANKA: Nina Wolther var på vei til brunch på angrepne Cinnamon Grand Hotel. Foto: Privat
BOR PÅ SRI LANKA: Nina Wolther var på vei til brunch på angrepne Cinnamon Grand Hotel. Foto: Privat Vis mer

- I villrede

Norske Nina Wolther, som har bodd på Sri Lanka de siste ti årene, forteller at folk er vantro og i villrede etter at bombene smalt i dag 1. påskedag.

- Dette er et land som har hatt så mye krig i så mange år, og dette røsker opp i gamle sår. Det er sånn «nei, nei, ikke igjen! Vi trodde at vi var ferdige med dette», sier Wolther til Dagbladet på telefon fra Colombo.

Selv var hun på vei til Cinnamon Grand Hotel, et av de angrepne hotellene, for å spise brunch da bombene eksploderte. Da snudde hun, og er nå tilbake i huset til ei venninne.

- Jeg er ikke mer enn ti minutter fra der det ble bombet, og det er helt stille. Vi hører helikoptre, og det er innført portforbud, forteller hun.

Kort etter at hun fikk nyheten, var hun inne på Facebook – som nå har blitt blokkert av myndighetene.

- Jeg så faktisk, før Facebook ble blokkert, at noen kjørte live fra kirka som ble angrepet på østkysten. Det var veldig mye blod og veldig stygt, og jeg angrer på at jeg i det hele tatt så på det, sier hun.

- Var dagligdags

Wolther forteller at det siden borgerkrigen sluttet 17. mai 2009 – kort etter at hun selv slo seg til på Sri Lanka – ikke har vært flere bomber. Før det, derimot, var bomber og angrep dagligdags.

Hun tror ikke at bombene i dag nødvendigvis betyr at krigen kommer tilbake. At tre kirker er blant stedene som ble angrepet tolker Wolther som at det ikke er den gamle konflikten med tamilene som har blusset opp igjen.

- Den gamle konflikten var med tamiltigrene, og de er jo kristne. Hvis det hadde vært angrep på templer, hadde det vært annerledes, for da hadde vi kanskje trodd at det var tamiltigrene som kom tilbake, sier Nina Wolther.

«Avventende», er karakteristikken hennes av folks reaksjon på det som har skjedd i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer