ERSTATTES AV HAVTEMA: Peter  Christen Asbjørnsen pryder dagens 50-lapp. Han og 100-lappens Kirsten Flagstad, 200-lappens Kristian Birkeland, 500-lappens Sigrid Undset og Edvard Munch på 1000-lappen skal nå byttes ut med havtema på nye pengesedler i Norge. Foto: NTB scanpix
ERSTATTES AV HAVTEMA: Peter Christen Asbjørnsen pryder dagens 50-lapp. Han og 100-lappens Kirsten Flagstad, 200-lappens Kristian Birkeland, 500-lappens Sigrid Undset og Edvard Munch på 1000-lappen skal nå byttes ut med havtema på nye pengesedler i Norge. Foto: NTB scanpixVis mer

Asbjørnsen og Munch dankes ut av havet

Norges Bank skal lage nye pengesedler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank skal lage nye pengesedler. Planleggingen har foregått siden i fjor, og nå utlyser banken en konkurranse om hvordan pengesedlene skal se ut. Temaet skal være havet.

Det lages ikke nye pengesedler i tide og utide. Den nye serien med pengesedler er bare den åttende i rekken, og Norges Bank ønsker at den skal ha motiver som viser havets betydning for velferdsutviklingen i Norge.

Det betyr at tradisjonen med å ha portrett av kjente personer som bærende motiv på sedlene brytes. De nye sedlene skal både på forsiden og baksiden ha motiver med havet som tema.

- Vi har valgt et tema vi mener er originalt og særegent for Norge. Norge er et lite land, men en stor kystnasjon. Med en samlet kystlinje på over 83.000 kilometer er kysten vår Europas lengste. Utnyttelsen av havets ressurser og bruken av sjøen som transportåre har vært en forutsetning for utvikling av økonomi og samfunnsliv i landet vårt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

De nye pengesedlene skal lages i valørene 50, 100, 200, 500 og 1.000 kroner og ha samme hovedfarger som dagens.

Selve konkurransen vil bli utført i to trinn, først en prekvalifisering som banken utlyser i disse dager, og deretter skal mellom fem og åtte deltakere levere inn sine forslag til motiver på sedlene.

(NTB)