Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åse gråt over Marias innsats

GRATULERER: Kulturminister Åse Kleveland måtte tørke tårene etter å ha sett Maria Bonnevie i "Jerusalem" på kinolerretet i Haugesund. -Du var fantastisk, sa Kleveland - noe både hennes mann Oddvar Bull Tuhus og filmfestivalens styreleder Lene Løken (bak) var hjertens enig i. HAUGESUND (Dagbladet): - Maria Bonnevie er utrolig vakker og dyktig. Jeg måtte tørke noen tårer mot slutten, sa en rørt og glad kulturminister Åse Kleveland etter å ha sett Maria Bonnevie i verdenspremieren på «Jerusalem» i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det var hun så visst ikke alene om. Godord og skryt haglet over Bonnevie, regissør Bille August og skuespillerne da lyset ble skrudd på i kinosalen.

- Jeg tror den får et stort publikum. Dette er et bevis på hvor vellykkede nordiske fellessatsninger kan bli. Filmen var betagende, helstøpt og imponerende, sa Kleveland og ga Maria Bonnevie en stor klem:

- Du gjorde en fantastisk innsats.

Overveldet

Bonnevie selv var nesten for overveldet av inntrykk til å si noe. Dette var første gang hun så filmen selv.

- Du får spørre meg om noen dager. Men ... jo, filmen synes jeg er flott, sa Bonnevie.

- Det er så vanskelig å uttrykke noe. Vi ramler liksom tilbake i tida igjen, sa Pernilla August, som har en av de andre hovedrollene.

- En stor opplevelse. Mye større enn jeg hadde trodd, sa Ulf Friberg, som spiller den tredje av filmens ledende figurer.

Gråt og gråt

Men publikum, de hadde færre problemer med å si hva de mente. Åse Klevelands mann, NRKs dramasjef Oddvar Bull Tuhus, sa det slik:

- Det er en flott film. Maria Bonnevie var fantastisk, ja, det var bare gode skuespillere.

- Det var en praktfull film. Jeg gråt og gråt, sa Oslos kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen.

Og den nylig Amanda-ærede Nils R. Müller, som selv har laget film om folkeforførende predikanter, levde seg helt inn i Bille Augusts verk:

- Da han predikanten begynte å snakke, var det så vidt jeg ikke reiste meg opp i salen og ropte: Stopp den djevelen der!

... og mer gråt

Blant dem som smilte aller bredest var selvsagt filmfestivalens sjef Gunnar Johan Løvvik og styreleder Lene Løken. I fjor var det selveste statsministeren som tørket tårer i kinosalen, da «Kristin Lavransdatter» ble vist. Og nå kulturministeren.

- Ja, det er deilig å se en film hvor du kan slippe hjertet og følelsene løs. Maria Bonnevie var glimrende, sa Løken.

- Vi har sjelden hatt en bedre åpningsfilm. To timer og tre kvarter gikk som en røyk. Og Maria Bonnevie? Nydelig, vakker, naturlig og elegant.

Du kan også lese Dagbladets anmeldelse av Jerusalem.