SIDEN 1969:  Huset og tomta har stått i Kråknesveien  ved Talvik i Alta i mer enn 45 år. Men denne fredag morgenen forsvant står deler av tomta mot nye E6 og fjorden. Foto: Privat.
SIDEN 1969: Huset og tomta har stått i Kråknesveien ved Talvik i Alta i mer enn 45 år. Men denne fredag morgenen forsvant står deler av tomta mot nye E6 og fjorden. Foto: Privat.Vis mer

Åse har sett det samme ut fra vinduet i 45 år. Denne morgenen var det noe som ikke stemte.

- Kom dere ut - eller så forsvinner dere på havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene bygde huset i 1969, samme året som hun ble født, og siden har Åse Andreassen (45) bodd i høyden rett over fjorden ved Talvik i Alta.

Fredag morgen var alt normalt ved 08-tiden som en hvilken som helst annen hverdag. Samboeren Stig Ronny Olaussen (46) var i gang på jobb, og Åse kledde på sønnen (3,5 år), som hun skulle kjøre til barnehagen.

Hun tok en titt ut vinduet, som hun har gjort de aller fleste dager i 45 år. Der var det plutselig noe som ikke stemte.

Parkeringsplassen var borte, og plenen var liksom ikke grønn. Det var et stort mørkt hull rett utfor stuevinduet, eller  var det asfalten der nede på veien hun så ?

- Kom dere ut !
Så, i løpet av få minutter kommer samboer Stig Ronny løpende og roper: - Kom dere ut - eller så forsvinner dere på havet !

Han jobber med å bygge nye E6, der folk og anleggsmaskiner nå hadde holdt på noen dager med strekningen forbi eget hus.

Og der ligger forklaringen på hvorfor det meste av hagen forsvant. Anleggsarbeidet har «tirret» leire i grunnen, og utløst et stort jordras.

Det er Altaposten som først forteller om den dramatikken mellom familiehuset og fjorden.

Familien er evakuert inntil videre.

- Vi skal få en oversikt over helgen når geologen som har startet prøveboringer her vet mer. Vi har hørt at det kan ta måneder, men det får bli som det blir bare vi får flytte tilbake. Vi er ikke mer skremt enn at vi vil tilbake, sier Åse Andreassen til Dagbladet fredag kveld - på vei til firmafest som om ikke så veldig mye hadde skjedd utenom den daglige donten.

Og det var ikke bare reiseklare Åse, sønnen og hunden som måtte ut i en fart.

Ikke frokost først
I sokkelleiligheten lå Åse mor fortsatt og sov.

- Hun lurte på om vi kunne spise frokost først, men det kunne vi ikke, sier Åse Andreassen med et skråblikk midt i alvoret.

Hun er framfor alt glad for at ingen av anleggsfolkene ble skadd da raset gikk.

- Entreprenør, Vegvesenet og alle har vært veldig hjelpsomme, og vi er tilbudt plass på hotell. Men i helgen, i alle fall, har vi flyttet inn hos  min bror høyere opp her. Så får vi kanskje en oversikt over helgen hvor langvarig dette blir, sier Åse Andreassen.

- Hvordan tok junior denne dramatiske starten på dagen ?

- Han skjønte nok ikke noe av det. Han var bare opptatt av at han gledet seg til å komme i barnehagen, sier mor.

Ifølge Altaposten er skredet 30 meter bredt og 10-15 meter dypt. Åse Andreassen anslår at det bare er tre meter igjen til husveggen etter raset.

Geotekniker: - Ingen garanti
Geotekniker Øyvind Hellum i Statens vegvesen jobber med å kartlegge leireforekomstene mellom nye E6 og det det evakuerte huset.

- Det er en grunn til at vi har evakuert dem. Jeg tør ikke å garantere for at huset ikke raser ut, men vi vil forsøke å finne svar på det nå.

- Huset ser ut til å stå veldig godt inntil videre, det er ingen synlige setningsskader eller slikt, utgangspunktet er at vi jobber for å berge huset. Men jeg tør ikke garantere noe, sier han til Altaposten.