Åse Kleveland skuffet over Arbeiderpartiet

- Jeg er skuffet over at Arbeiderpartiet, som er fadder til den moderne kulturpolitikken, har kjørt over synspunktene fra fagmiljøene i operasaken, sier tidligere kulturminister Åse Kleveland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleveland håper på en mer nyansert og kulturfaglig operadebatt slik at Norge kan få et nytt operahus.

- Mitt hjerte blør for folket på operaen og alle de som har jobbet for denne saken i mange år. Psykologisk sett hadde det vært veldig viktig med et prinsippvedtak om at det skulle komme en opera, sier hun. Kleveland synes det er helt feil dersom kulturminister Anne Enger Lahnstein får hele skylden for den situasjonen som nå har oppstått.

- Under behandlingen av denne saken i Stortinget så har det blitt fremmet mange rapporter og påstander om hvor lett eller vanskelig, dyrt eller billig, det skulle være å bygge et operahus i Bjørvika. At Lahnstein har vært bekymret for at Stortinget skulle fatte et vedtak på sviktende grunnlag - det kan jeg forstå, sier Kleveland til NTB.

Skuffelse og raseri

Hun viser til at det i realiteten er et stort flertall på Stortinget for et nytt operahus.

- Med den skuffelse og det raseri som hele prosessen og debatten har utløst, kan man ikke vente lenge med å legge saken fram for Stortinget på nytt, sier Kleveland.

Den tidligere Ap-kulturministeren er ikke særlig begeistret for sitt eget partis behandling av operasaken.

- Dersom Arbeiderpartiet hadde fulgt flertallet i sin egen fagfraksjon, så ville Ap ha gått inn for Vestbanen. Når vi er i den situasjonen vi er i dag, så er det først og fremst fordi Ap har tilnærmet seg denne saken fra et samferdselsmessig synspunkt - mer enn et kultur- og musikkpolitisk synspunkt, sier hun.

«Ikke lyttet til fagmiljøene»

Hun mener Ap fullstendig har sett bort fra at et samlet fagmiljø har gått inn for en plassering på Vestbanen.

- Jeg nekter å tro noe annet enn at det blir et nytt operahus. Jeg deltok i en radiodebatt tirsdag kveld på NRK P2, og innringerne har vært unisont opprørt, sier Kleveland. Hun tror folk er blitt ekstremt provosert av debatten i Stortinget, og håper at hennes eget parti vil ta en ny diskusjon om operasaken.

- Jeg tror resultatet av debatten vil være veldig mobiliserende for operatilhengerne, og synliggjøre hvor bred støtten for et nytt operahus er, sier hun.

(NTB)