Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åse Kleveland snur i opera-saken

Tidligere kulturminister Åse Kleveland gjør helomvending i operasaken. Ap's ordførerkandidat i Oslo er ikke lenger motstander av at operaen legges til Bjørvika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom en utbyggingsprosess i Bjørvika kan påbegynnes i nær framtid og inngår som en helhetlig utvikling av bydelen, har jeg ingenting imot at operaen plasseres der, sier hun.

Markant tilhenger

Åse Kleveland har vært Vestbane-tilhengernes sterkeste og mest markante aktør. Som kulturminister kjempet hun for å få den nye operaen til Vestbanen, men måtte gå av som kulturminister før hun fikk lagt saken fram for Stortinget.

- Ny situasjon

Men nå har hun altså snudd. På samme måte som kulturminister Anne Enger Lahnstein mener hun at det viktigste er at vi får en opera, ikke hvor den skal ligge. Hensynet til operaen veier tyngst, mener hun.

Byutvikling

Dersom stortingsflertallet lander på Bjørvika, er to forutsetninger helt avgjørende for om Kleveland kan støtte en opera på Oslo øst:

- For det første må utbyggingen komme i gang snarest. Politikerne må omgående følge opp med vedtak om finansiering av nødvendige samferdselstiltak.

- For det andre må Oslo kommune og staten ta initiativ til å etablere et utbyggingsselskap hvor øvrige grunneiere og investorer deltar for å sikre en helhetlig utbygging av området i et forpliktende tidsperspektiv. Vi må ikke risikere at Operaen blir liggende som en isolert øy omgitt av containere og trafikkmaskiner, sier hun.

- Et eventuelt vedtak må være reelt, og ikke noen papirtiger som sender vår største musikkinstitusjon ut på en ny ørkenvandring i sjøkanten, sier Åse Kleveland til Dagbladet.

Med disse synspunktene er ordførerkandidat Kleveland inne i partifolden igjen. Oslo Ap har hele tida kjempet for opera til Bjørvika, og i fjor vår klarte Oslo-partiet også å omvende Thorbjørn Jagland og resten av stortingsgruppa til det samme.

<B>STARTSKUDD FOR VESTBANEN: Daværende kulturminister Åse Kleveland, med startnummer 1, avfyrer startskuddet for &#171;Opera til Vestbanen&#187;-marjsen i 1991.