Åse vil ha fredssenter

- Et fredsprissenter i Oslo burde i høyeste grad være en prioritert oppgave, sier ordførerkandidat og tidligere kulturminister Åse Kleveland til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kleveland fikk Nobelkomiteens planer på bordet i sin tid som statsråd, men det ferske prosjektet ble den gang aldri involvert i utredningsarbeidet som pågikk for en nasjonal museumsplan.

Kleveland mener behovet for et slikt senter er større enn noen gang.

Kunnskapsbank

- Vi snakker så mye om betydningen av informasjon og kunnskap, men gjør ofte den kortslutning at formidlingen må være knyttet til teknologi. Ute i verden ser vi at museene som kunnskapsbanker er noe av det man satser mest på, spesielt i forhold til barn og ungdom.

Etter et århundre som har inneholdt de forferdeligste grusomheter, er det ikke noe sted hvor det er så viktig å fokusere på fredsprisens intensjoner som hos oss. Et slikt museum gir muligheter til å vise at et lite land faktisk kan spille en rolle i internasjonal fredsbygging, mener Kleveland.

- Det forutsetter at Norge har et folk hvor man generelt sett er opptatt av arbeidet og skjønner betydningen av det, sier hun.

Sterkere

- Du kan vel ikke tenke deg mange ting som passer bedre på Vestbanen enn nettopp et slikt senter?

- For meg er det viktigste at vi får et senter, og at vi får det på et sted i Oslo som er prisen verdig, enten det blir på Bankplassen, Vestbanen eller hvor som helst. Lokaliseringen er i dag ikke det viktigste, påpeker Kleveland, og oppfordrer til å høste av erfaringene fra operadiskusjonen:

- La oss lære av alle disse lokaliseringsdebattene, og forsøke å fokusere på det som er det viktige, nemlig museet.

Oslo Arbeiderparti har programfestet å arbeide for et fredssenter i Oslo.

- Vi ønsker å løfte fredsprisen i profileringen av Oslo. Samtidig ligger det i sakens natur at det må være et betydelig statlig ansvar i dette, sier Kleveland.

FOKUS PÅ FRED: Åse Kleveland mener behovet for et fredsprissenter er større enn noen gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer