Asfalt-mafia tar over norske hager

Skatt Øst advarer mot utenlandske steinleggere og asfaltleggere som truer norske kunder. Arbeiderne er kraftig underbetalt.

AKSJONERER: Så langt i år har Skatt Øst gjennomført 17 aksjoner mot steinlegger- og asfaltmiljøet i blant annet Follo, Bærum, Romerike og i Østfold. Til sammenlikning var det 15 aksjoner i hele fjor. Aksjonene skjer i samarbeid med det lokale politidistriktet, og Arbeidstilsynet.
Foto: SKATTEETATEN
AKSJONERER: Så langt i år har Skatt Øst gjennomført 17 aksjoner mot steinlegger- og asfaltmiljøet i blant annet Follo, Bærum, Romerike og i Østfold. Til sammenlikning var det 15 aksjoner i hele fjor. Aksjonene skjer i samarbeid med det lokale politidistriktet, og Arbeidstilsynet. Foto: SKATTEETATENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er et ærlig menneske som bare forsøker å skaffe penger til familien, sier steinleggeren «Patrick», som selv får 36 kroner i timen.

Tall Dagbladet har fått tilgang til viser en eksplosiv økning i antall aksjoner mot stein- og asfaltleggere i år, populært kalt «asfaltmafiaen».

Steinleggerne opptrer ofte svært truende, og betalingen er som regel svart.

Så langt i år har Skatt Øst gjennomført 17 aksjoner mot miljøet i blant annet Follo, Bærum, Romerike og Østfold. Til sammenlikning var det 15 aksjoner i hele fjor.

Norske kunder Aksjonene skjer i samarbeid med det lokale politidistriktet, og Arbeidstilsynet. Oppdragsgiverne er norske privatkunder, som ønsker å fikse på huset.

- Vi har sett alt fra pensjonister til høyt lønnede personer som har benyttet dem, sier avdelingsdirektør ved kontroll og rettsanvendelse i Skatt Øst, Erik Nilsen, til Dagbladet. De fleste av steinleggerne kommer fra Storbritannia og Øst-Europa.

- Bakmennene er britiske og irske travellers, sier Nilsen. «Travellers» er engelsk for «omreisende».

- Vi har nok hatt størst fokus på miljøet i Skatt Øst, men vi vet at de også opererer i andre deler av Norge, blant annet i Møre og Trøndelag, samt at de har operert som takvaskere i Bamble, sier Nilsen.

Advarer Skatt Øst advarer nå mot å kjøpe tjenester av disse steinleggerne. I tillegg til at de driver virksomhet uten å betale skatt og merverdiavgift, får Skatt Øst tilbakemelding om at flere kunder har opplevd dem som truende.

- En pensjonist opplevde å bli truet med til en minibank, hvor han måtte ta ut mer kontanter enn det som først var avtalt, forteller Nilsen.

TILBYR GRAVING OG LEGGING AV STEIN: Denne brosjyren ble delt ut til husstander i Bærum i fjor sommer. Det tilbys «Graving og bortkjøring, legging av belegningsstein, murarbeid, trapper, landskapsarbeid, singel/skiferanlegg, plen, planering, ferdigplen og asfalt». Selskapet er ført opp med organisasjonsnummer i brosjyren, men enkeltmannsforetaket er ikke ført opp i MVA-registeret.
TILBYR GRAVING OG LEGGING AV STEIN: Denne brosjyren ble delt ut til husstander i Bærum i fjor sommer. Det tilbys «Graving og bortkjøring, legging av belegningsstein, murarbeid, trapper, landskapsarbeid, singel/skiferanlegg, plen, planering, ferdigplen og asfalt». Selskapet er ført opp med organisasjonsnummer i brosjyren, men enkeltmannsforetaket er ikke ført opp i MVA-registeret. Vis mer

Han forteller at steinleggerne blir mer pågående hvis man setter spørsmålstegn ved kvaliteten på arbeidet.

- Et ærlig menneske - Jeg er ikke kriminell og jeg har aldri truet noen. Jeg er et ærlig menneske som bare forsøker å skaffe penger til familien, sier østeuropeiske «Patrick».

Dagbladet møter mannen i 40-åra ved en parkeringsplass på Østlandet. Han er en av de mange steinleggerne og asfaltleggerne som reiser til Norge for å forsøke å tjene noen kroner på å legge stein og asfalt i norske hager.

- Arbeidet starter 06 om morgen, som regel er jeg ferdig 20. For det får jeg 500 kroner. Hvis det ikke er noe jobb, får jeg ingenting, forteller han.

Med bare 500 kroner for 14 timer, må han jobbe for en timepris på nærmere 36 kroner.

De siste sju åra har mannen bodd i en britisk by med samboeren og barna. Han kom til Norge i vår. Han bor i en slitt og gammel campingvogn uten vann, med strøm fra aggregat og uten toalett. Han har verken tv eller mobiltelefon, og det lille han har av mat oppbevares i plastposer i på gulvet i vogna.

- Dette er et hardt liv, og jeg skulle ønske det fantes en annen vei. Drømmen er en ordentlig jobb, med ordentlig lønn, sier «Patrick».

Neste stopp: Sverige - Det er sjefen som bestemmer hvor vi jobber. Etter Norge skal vi kanskje reise til Sverige eller Tyskland, sier «Patrick», som forteller at de andre arbeiderne også kommer fra land i Øst-Europa.

Nå er pengene tatt slutt, og han sier han nærmest ikke har råd til mat. Han har heller ingen mulighet til å vaske seg, og viser fram en pakke våtservietter som han bruker til å vaske seg med.

- Vi jobber hardt utendørs, og jeg skulle gjerne kunne vasket meg med vann etter jobb, sier han.

ADVARER MOT STEINLEGGERE: Skatt Øst advarer nå mot å kjøpe tjenester av disse steinleggerne. I tillegg til at de driver virksomhet uten å betale skatt og merverdiavgift, får Skatt Øst tilbakemelding om at flere kunder har opplevd dem som truende. Her snakker en inspektør fra Skatteetaten med én av steinleggerne. Foto: SKATTEETATEN
ADVARER MOT STEINLEGGERE: Skatt Øst advarer nå mot å kjøpe tjenester av disse steinleggerne. I tillegg til at de driver virksomhet uten å betale skatt og merverdiavgift, får Skatt Øst tilbakemelding om at flere kunder har opplevd dem som truende. Her snakker en inspektør fra Skatteetaten med én av steinleggerne. Foto: SKATTEETATEN Vis mer

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med mannens sjef og kolleger uten at det har lyktes.

Krever mer enn avtalt Nilsen forteller at de har sett flere tilfeller hvor steinleggerne har krevd opp til 100000 kroner mer enn det som var avtalt.

- Vår erfaring er at de legger til ekstraarbeid som koster en del. Da er det greit å ha kontrakt. Men det får man ikke, forteller Nilsen.

Steinleggerne har opprettet egne norske organisasjonsnumre, men flere er fortsatt ikke meldt inn i merverdiavgiftsregisteret (MVA-registeret).

- Ødelegger bransjen - Jeg frykter at dette kan ødelegge en seriøs bransje. Når folk kjøper disse tjenestene undergraves lønns- og arbeidsvilkårene i hele bransjen, sier regionalt verneombud for anleggsbransjen i Østfold, Egon Christensen, til Dagbladet.

Han har fulgt med på miljøet over lengre tid, og han syntes det bare har blitt verre og verre.

- Dette er kriminelle som svartmaler en hel bransje, sier Christensen.

Skatt Øst advarer nå om at dette kan få konsekvenser for de norske oppdragsgiverne.

- Dersom du betaler over 10.000 kroner kontant, kan du bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser. Dette gjelder også om du deler opp beløpet, sier Nilsen, som mener folk tar en stor risiko når de kjøper slike tjenester svart.

- Med det store omfanget kontroller vi har nå, så er det svært sannsynlig at vi avdekker de som kjøper svart, sier Nilsen.

KAN BLI MEDANSVARLIG: - Dersom du betaler over 10.000 kroner kontant, kan du bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser. Dette gjelder også om du deler opp beløpet, sier avdelingsdirektør ved kontroll og rettsanvendelse i Skatt Øst, Erik Nilsen, til Dagbladet. Foto: SKATTEETATEN
KAN BLI MEDANSVARLIG: - Dersom du betaler over 10.000 kroner kontant, kan du bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser. Dette gjelder også om du deler opp beløpet, sier avdelingsdirektør ved kontroll og rettsanvendelse i Skatt Øst, Erik Nilsen, til Dagbladet. Foto: SKATTEETATEN Vis mer

Skatt Øst forteller at de som utfører arbeidet, ofte også blir utnyttet.

- Ved ett tilfelle ble arbeiderne forlatt da vi kom på kontroll, og måtte selv ta seg til nærmeste togstasjon, sier Nilsen.