Asfaltbandenes hemmelige gullgruve: Tjener fett på drap på neshorn

Økokrim advarer norske huseiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim knytter nå de irske steinleggerfamiliene som driver stort i Norge til en ny, blodig gullgruve.

Den nye, store inntektskilden til flere av de irske familiene er ulovlig handel neshorn: dyreproduktet som har en høyere kilopris en gull og kokain.

Neshornhandel - I Norge er de irske travellers-gruppene mest kjent for stein- og asfaltlegging. Men disse gruppene er også involvert i menneskehandel, sosial dumping, hvitvasking, og alvorlig miljøkriminalitet. Dette er global virksomhet, og viser at miljøkriminalitet er organisert kriminalitet man må ta på alvor, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til Dagbladet.

- Familiene er sterkt involvert i ulovlig handel og krypskyting av neshorn. I en rekke saker har familiene oppsøkt museer, antikvitetshandlere, dyrehager og private samlere for å kjøpe eller stjele neshorn. Hornene selges til kontakter i Kina, sier førstestatsadvokat Høviskeland.

- For personer som engasjerer steinleggerne er altså konsekvensen at pengene deres kan gå til et større kriminelt nettverk, herunder alvorlig miljøkriminalitet.

Krypskyting De irske familiene er også involvert i selve krypskytingen, ifølge både Økokrim og Europol. Familiene oppsøker både internasjonale og lokale jegere i Afrika for å skaffe neshorn.

INNRØMMET:  To medlemmer av O'Brien-familien - som har registrert en rekke selskap i Norge - brødrene Jeremiah (33) og Michael O'Brien (28) fra Rathkeale - sa seg nylig skyldig i ulovlig import av neshorn til Irland. Foto: Press 22
INNRØMMET: To medlemmer av O'Brien-familien - som har registrert en rekke selskap i Norge - brødrene Jeremiah (33) og Michael O'Brien (28) fra Rathkeale - sa seg nylig skyldig i ulovlig import av neshorn til Irland. Foto: Press 22 Vis mer

- Gruppemedlemmer etablerer firmaer i de ulike landene, også i Norge. Dette kan gjerne være enkeltmannsforetak der ansvarshavende bare er en slags «gallionsfigur». Ved hjelp av disse firmaene gir de ut falske fakturaer og kvitteringer. Steinleggingsfirmaene brukes både til å hvitvaske penger - og de investerer pengene fra steinleggingsvirksomheten i neshorn, sier Høviskeland.

- Personer blir gitt navn som ligner på hverandre, og flere har byttet navn. Gruppa har ofte mangelfulle eller falske ID-papirer, og de bruker gjerne identifikasjonspapirene til andre familiemedlemmer, sier førstestatsadvokaten.

Ettertraktet Europol innledet i 2011 den såkalte Operation Oakleaf, der de jakter de irske nettverkene. Europol har fulgt irene i Norge og 14 andre europeiske land.

DREPT FOR HORNET: Restene av et neshorn fotografert i naturreservatet Finfoot i Sør-Afrika. Årlig drepes flere hundre neshorn. Irske familier som driver stort innen steinlegging i Norge knyttes nå til handelen. Foto: AP / NTB scanpix
DREPT FOR HORNET: Restene av et neshorn fotografert i naturreservatet Finfoot i Sør-Afrika. Årlig drepes flere hundre neshorn. Irske familier som driver stort innen steinlegging i Norge knyttes nå til handelen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Over 30 irske travellers er pågrepet i totalt åtte land. Disse er ilagt momskrav på nesten 70 millioner kroner etter steinlegging, og er siktet for både handel med og smugling av neshorn.

Hornet på et neshorn har en kilopris på omkring 300-350 000 kroner - høyere enn både kokain og gull. Hornet er etterspurt som medisin og statussymbol i Asia.

ADVARER: - I Norge er de irske travellers-gruppene mest kjent for stein- og asfaltlegging. Men disse gruppene er også involvert i menneskehandel, sosial dumping, hvitvasking, og alvorlig miljøkriminalitet. Dette er global virksomhet, og viser at miljøkriminalitet er organiserte kriminalitet man må ta på alvor, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til Dagbladet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
ADVARER: - I Norge er de irske travellers-gruppene mest kjent for stein- og asfaltlegging. Men disse gruppene er også involvert i menneskehandel, sosial dumping, hvitvasking, og alvorlig miljøkriminalitet. Dette er global virksomhet, og viser at miljøkriminalitet er organiserte kriminalitet man må ta på alvor, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til Dagbladet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- I hvert land kan sakene virke små; to horn stjålet et sted, tre horn et annet. Men på europeisk skala er dette big business. De som står bak dette er hardcore kriminelle, sier Europol-talsmann Søren Kragh Pedersen til Dagbladet.

- Det er farlig å si at en gruppe står bak dette - men det er nødvendig å ha de riktige kanalene for å finne vietnameserne og kineserne som vil kjøpe dette. En rusmisbruker som ser et neshorn i et museum har ikke det. Der kommer de kriminelle nettverkene inn i bildet.

Asfaltbandenes hemmelige gullgruve: Tjener fett på drap på neshorn