LITEN FANGST:  Krystallkutlingen er helt gjennomsiktig, med unntak av øynene og noen få svarte prikker. Den lever bare i et års tid og kan bli mellom fire og fem centimeter lang. Foto: Asgeir Alvestad/Hooked.no
LITEN FANGST: Krystallkutlingen er helt gjennomsiktig, med unntak av øynene og noen få svarte prikker. Den lever bare i et års tid og kan bli mellom fire og fem centimeter lang. Foto: Asgeir Alvestad/Hooked.noVis mer

Asgeir fikk historisk mikrofangst på kroken

Første gang den har blitt fanget på stang i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asgeir Alvestad (46) fra Lillesand dro på artsfiske i Haugesundstraktene og endte opp med en unik mikrofangst, nemlig en krystallkutling, skriver fiskenettstedet Hooked.no. Det er første gang den lille fisken har blitt fanget på stang i Norge.

Krystallkutlingen er helt gjennomsiktig, unntatt øynene og noen mørke prikker. Det er ikke store karen - den kan bli mellom fire og fem centimeter lang.

- Jeg var egentlig på jakt etter glasskutlingen. Jeg trodde også det var den jeg hadde fått på kroken, men så viste det seg at det var en krystallkutling, sier Alvestad til Dagbladet.

Blåste bort Men fangsten blir ikke registrert som en norgesrekord, da det krever at man har vekt på fisken.

- Da vi skulle veie den, blåste den bort og havnet i gresset. Vi var to mann som lette lenge etter den, men vi fant den ikke. Det er litt surt at jeg ikke får godkjent den, sier Alvestad.

Å få en så liten og gjennomsiktig fisk på kroken krever et helt spesielt utstyr. Et vindu blir lagt på vannet, som fiskerne deretter skyver foran seg og skaper en vannkikkerteffekt, forklarer han. Man bruker en ministang og en krok som er mindre enn en millimeter.

Alvestad har som hobby å fiske flest mulig arter. Så langt har han en liste med 112 arter, og selv om krystallkutlingen ikke ble godkjent, kan han fortsett legge den til på lista.

- Artsfiske har bredt om seg den siste tida. Det er fanget mellom 150 og 160 arter i Norge. Det er ganske spennende, for man lærer mye om de ulike artene, sier Alvestad

Fiskene blir fotografert og veid for godkjenning, og så blir de stort sett satt ut i vannet igjen.

Nest største Men 46-åringen har ikke bare fanget en av de minste fiskene, han har også fanget den nest største. For halvannet år siden fikk han en håkjerring på kroken, som veide utrolige 1099 kilo.

- Det er den største som er fanget i norsk historie og den nest største i verden. De er bare slått av en hvithai i Australia i 1959, sier han.

Alvestad har mellom åtte og ti arter igjen som han ønsker å få på lista. Drømmefangsten er en flekksteinbit.

- Det er en dypvannssteinbit som lever langt nord i landet vårt. Det er en vanvittig flott fisk, sier han.

LITEN KAR:  Alvestad rakk ikke veie fisken, men anslår at den veide cirka ett gram og at den var mellom fire og fem centimeter lang. Foto: Asgeir Alvestad/Hooked.no
LITEN KAR: Alvestad rakk ikke veie fisken, men anslår at den veide cirka ett gram og at den var mellom fire og fem centimeter lang. Foto: Asgeir Alvestad/Hooked.no Vis mer