Ashcroft har støttet terrorgruppe

Den iranske gruppa MKO er registrert som en terrororganisasjon av USA. Men justisminister John Ashcroft har støttet gruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Newsweek som avslører den pinlige forbindelsen, som med tydelighet viser hvordan den enes terrorist ofte er den andres frigjøringshelt.

Da Det hvite hus tidligere i måneden la fram sitt 27 sider lange anklageskrift mot Saddam Hussein, ble det ikke gjort noe forsøk på å knytte Iraks leder til Osama bin Laden.

Rapporten rettet derimot søkelyset mot Saddams støtte til den obskure iranske dissidentgruppen Mujahedin-e Khalq (MKO) som ble satt på det amerikanske utenriksdepartementets liste over terroristorganisasjoner alt i 1997.

- Ekstremt blodig

MKO har de siste årene samlet overraskende stor støtte blant representanter i den amerikanske kongressen, og blant dem som har markert seg i fremste rekke er John Ashcroft.

Det amerikanske utenriksdepartementet anklager MKO, som har sitt hovedkvarter i Iraks hovedstad Bagdad og som hevder å ha 30.000 medlemmer under våpen, for å ha stått bak en lang rekke bombeattentater og likvidasjoner av iranske ledere.

Gruppen knyttes også til drap på amerikanske sivile og militære i Iran på 1970-tallet.

- De har en ekstremt blodig historie, sier en amerikansk antiterror-tjenestemann til Newsweek.

Washington-kontor

Til tross for sitt terror-stempel opererer MKO fra et kontor i Washington under navnet Det nasjonale iranske motstandsrådet.

Ifølge amerikansk UD er dette en ren frontorganisasjon for MKO, og i 1999 ble derfor også denne organisasjonen plassert på USAs liste over terroristorganisasjoner.

Selv hevder eksil-iranerne å være «et demokratisk alternativ» til regimet i Teheran, en oppfatning også USAs nåværende justisminister John Ashcroft så ut til å ha seinest for to år siden, skriver Newsweek.

Ashcroft var da en av over 200 kongressrepresentanter som deltok i en demonstrasjon arrangert av Det nasjonale iranske motstandsrådet utenfor FN-hovedkvarteret i New York, i forbindelse med at Irans president Mohammed Khatami skulle tale i hovedforsamlingen.

Brev til Reno

Samme år skrev Ashcroft, som da var republikansk senator fra Missouri, brev til daværende justisminister Janet Reno, for å protestere mot at en av den eksil-iranske gruppens ledende talskvinner, Mahnaz Samadi, ble fengslet.

Samadi ble pågrepet da hun forsøkte å ta seg inn i USA, og siktet for å ha holdt tilbake opplysninger om sin «terrorist-fortid som MKO-kommandant» som hadde fått opplæring i en militær treningsleir i Irak. Ashcroft omtalte i brevet Samadi som en «ledende menneskerettsforkjemper».

Ashcrofts medarbeidere forsøker i dag å tone ned justisministerens støtte til MKO, og understreker at han aldri støttet organisasjonen som sådan, bare «demokrati og frihet i Iran».

Andre mener Ashcroft ganske enkelt har møtt seg selv i døra.

(NTB)