Ashcroft kan bli neste mann for fall

Motstanderne av at den erkekonservative John Ashcroft kan bli USAs nye justisminister, fatter mot etter at Linda Chavez måtte trekke seg som arbeidsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under to døgn tok det fra det ble kjent at Linda Chavez hadde gitt husrom og penger til en ulovlig innvandrer, til hun måtte takke for seg.

Hun innrømmet at hun ikke fikk noen støtte fra George W. Bush, selv om han ikke direkte ba henne om å trekke seg. Bush sa offentlig at han beklaget at hun trakk seg, og at hun ville blitt en god arbeidsminister, men han tok henne ikke i forsvar.

George W. Bush har satt sammen sin regjering på rekordtid, og dette kan være årsaken til at det nå kommer fram opplysninger om hans utvalgte menn og kvinner, som burde vært ryddet av veien før de ble nominert som medlemmer av regjeringen, sier kommentatorer.

Forene

Under valgkampen sa Bush at han ønsker å være en president som forener og ikke splitter. Mange forundrer seg derfor over at han har valgt svært konservative, kontroversielle personer til ministerposter hvor selv mange republikanere frykter en for konservativ politikk.

Blant disse var Chavez, som fagforeningene varslet kamp mot fra første stund, blant annet på grunn av hennes motstand mot heving av minstelønnen og mot kvotering av svarte.

Nå er hun ute av bildet, og kampen mot de mest konservative elementene i Bush-regjeringen konsentreres om neste mann på lista, nemlig den

påtenkte justisministeren John Ashcroft.

Lite tyder på at det ligger noen overraskelser i fortiden til den tidligere senatoren fra Missouri, men holdningene hans i viktige spørsmål om lov og rett, gir motstanderne gåsehud.

Kampanje

Over 200 små og store interessegrupper har derfor lansert kampanjen «Stopp Ashcroft». Kvinneorganisasjoner, homofiles og svartes organisasjoner, det vil si mange av de samme gruppene som gikk imot Chavez, vil gjennom avisannonser, demonstrasjoner og kontakt med senatorer, forsøke å hindre at Ashcroft blir godkjent av Kongressen. Men kommentatorer tviler på at uenighet om ideologi er nok til å velte en ministernominasjon.

Kongressens nominasjonshøring av Ashcroft begynner tirsdag. Interessegruppene må overbevise alle de 50 demokratiske senatorene, og minst en av de republikanske, for å lykkes. Siden Senatet er delt 50-50, vil visepresident Dick Cheneys stemme avgjøre.

Fanatisk

Kritikerne framhever at Ashcroft er fanatisk motstander av abort og spesielle rettigheter for homofile. Han vil ikke ha strengere våpenkontroll eller strengere lovverk for å hindre kriminelle handlinger basert på rase, kjønn eller seksuell legning. Den alvorligste anklagen er rasistiske tilbøyeligheter; han drev en aktiv kampanje som senator for å hindre forfremmelsen av den svarte dommeren Ronnie White. White kan bli innkalt som vitne under høringen neste uke.

Talsmenn for Bush sier de er sikre på at Ashcroft vil bli godkjent, og at han vil utføre sitt arbeid på en objektiv og rettferdig måte.

(NTB)

OMSTRIDT: George W. Bush vil ha John Ashcroft som justisminister, men mannen er mildt sagt konservativ i sine synspunkter. Foto: SCANPIX