Ashraf Ghani blir Afghanistans nye president

Ny samlingsregjering.

NY PRESIDENT: Ashraf Ghani er tidligere økonom i Verdensbanken og finansminister. Nå tar han over som Afghanistans president etter Hamid Karzai. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB scanpix
NY PRESIDENT: Ashraf Ghani er tidligere økonom i Verdensbanken og finansminister. Nå tar han over som Afghanistans president etter Hamid Karzai. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ashraf Ghani blir Afghanistans nye president, mens Abdullah Abdullah blir statsminister, ifølge samarbeidsavtalen som de to har signert.

Avtalen om å danne en samlingsregjering ble undertegnet søndag etter måneder med politisk kaos. Etter at avtalen var signert, omfavnet de to hverandre, hvorpå avtroppende president Hamid Karzai holdt en tale.

Seremonien, som fant sted i presidentpalasset i Kabul, ble sendt direkte på afghansk fjernsyn. Allerede lørdag kom meldingen om at de to var enige om avtalen.

Ashraf Ghani ble først utropt til vinner av valget 14. juni, men det ville ikke rivalen Abdullah Abdullah godta. Han mente at valget hadde vært preget av juks.

Etter hvert ville heller ikke Ghani akseptere valgkommisjonens arbeid.

Etter måneder med forhandlinger får Abdullah nå tittelen «utøvende regjeringssjef», noe som i praksis gjør ham til en slags statsminister.

Teknokrat Ashraf Ghani tilhører i likhet med Karzai landets største folkegruppe pasjtunerne og er mer teknokrat enn politiker. Han stiller med den beryktede usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum som visepresidentkandidat.

Den 65 år gamle statsviteren levde i eksil i nærmere 25 år, var foreleser ved flere ledende universiteter i USA og Europa og arbeidet også for Verdensbanken.

Etter at han vendte tilbake til Kabul i 2002, høstet han anerkjennelse som finansminister et par år, før han ble rektor ved universitetet i Kabul.

Ghani er ekspert på statsbygging og fattigdomsbekjempelse og har i så måte sårt tiltrengte kvalifikasjonene i et av verdens fattigste og minst utviklede land.

Veltalende øyelege Den veltalende og vestlig orienterte øyelegen Abdullah, som er halvt tadsjik og halvt pasjtunsk, har tidligere vært utenriksminister under president Hamid Karzai.

Under valget i 2009 utfordret han Karzai og sikret seg drøyt 30 prosent av stemmene i første runde, men trakk seg deretter i protest mot omfattende valgfusk.

Abdullah er i motsetning til Karzai og flere av de andre kandidatene lite villig til å forhandle med Taliban og har i intervjuer gjort det klart at han akter å bekjempe dem militært.

Som visepresidentkandidater har han plukket krigsherrene Mohammad Khan og Mohammad Mohaqiq.

(NTB)